Home » Business » Entrepreneurship » De stress van het ondernemerschap bestrijden

De stress van het ondernemerschap bestrijden

Tech Page One

De stress van het ondernemerschap bestrijden

 

Minder dan 48 uur voor de eerste vakbeurs voor haar nieuwe product overkwam ondernemer Tamara Monosoff  een ramp.

De verpakking voor TP Saver, een eenvoudige uitvinding die voorkomt dat jonge kinderen alle toiletpapier afrollen, was volledig uit elkaar gevallen. Het product lag in stukken.

“Het zag er niet goed uit”, herinnert ze zich.

Monosoff had de vakbeurs maanden vooruit gepland om zeker te weten dat haar productpresentatie soepel zou verlopen. Ze had de afbeeldingen voor de verpakking af, had gezorgd dat alle technische aspecten in orde waren, had betaald voor haar stand op de vakbeurs en had de verzending van het product naar het evenement geregeld. Voordat ze het materiaal ontving, voelde ze zich goed over de vakbeurs.

“Ik raak opnieuw gestrest als ik eraan terugdenk”, zegt ze 11 jaar na het debacle. “Er gebeuren dingen die je niet kunt voorspellen en je kunt tot in de puntjes voorbereid zijn, maar dan nog kunnen de dingen volledig uit de hand lopen.”

Ondanks de panieksituatie ging Monosoff op zoek naar een oplossing. Ze zocht haar lijmpistool op en riep de hulp van haar man in. Beiden werkten ze de hele nacht door totdat het product er zo goed mogelijk uit zag.

Het zag er niet perfect uit, maar ze stelde het toch tentoon, haalde haar eerste 50 klanten binnen en kon uiteindelijk haar bedrijf opstarten. Het was allemaal te danken aan haar doorzettingsvermogen, het innovatieve product en de manier waarop ze de marketing verzorgde (Monosoff had een poster van 2,4 meter gemaakt van haar dochter die de TP Saver gebruikte en deze poster trok veel belangstellenden naar haar stand). Monosoff is nu een erkend auteur die regelmatig verschijnt in talkshows zoals ‘Katie’ om te praten over het bedrijfsleven en ze is coach voor allerlei soorten ondernemers.

“De moraal van het verhaal is dat wanneer er moeilijke dingen gebeuren, je kunt denken “Ai, het is allemaal voorbij” of kunt zeggen “Dit is een moeilijke situatie, wat kunnen we doen om het probleem op te lossen?” zegt ze. “Als ondernemer kom je altijd obstakels tegen, maar dan moet je alternatieve wegen vinden. Je moet onstuitbaar zijn.”

De stress van het ondernemerschap bestrijdenElke ondernemer kan verhalen vertellen over stresssituaties zoals die van Monosoff. Wanneer er veel dingen in beweging zijn, is het onmogelijk alle aspecten van een bedrijf onder controle te houden. En wanneer er veel tegelijk misgaat, is er een kans dat het bedrijf daaronder te lijden krijgt. Het is voor veel ondernemers een harde werkelijkheid, maar een derde van de nieuwe bedrijven sluit binnen twee jaar en de helft binnen vijf jaar. Maar een op de vier bedrijven overleeft langer dan 15 jaar, volgens de Small Business Administration.

Enerzijds kan de angst een contract te verliezen de oprichter ertoe aanzetten deadlines te halen, effectief samen te werken met teamleden en uiteindelijk een beter product af te leveren. Anderzijds kan de noodzaak om leiding te geven aan mensen met verschillende karakters, het bedrijf winstgevend te maken, de klanten tevreden te stemmen en een product te maken dat een klasse beter is dan dat van de concurrenten overweldigend en soms zelfs slopend zijn. Er is een gevoel van isolement dat samenhangt met de verantwoordelijkheid die je hebt voor al deze aspecten, die ook nog eens voortdurend veranderen wanneer medewerkers ontslag nemen of in dienst komen en wanneer het bedrijf groeit of verlies lijdt.

“Er zijn veel dingen om je zorgen over te maken. Er zijn veel dingen waar de oprichter en niemand anders in het bedrijf verantwoordelijk voor is”, zegt John Lynn, Program Manager bij Startup Institute, die via die organisatie en bij Techstars tientallen start-ups heeft begeleid. “Ze doen iets dat wordt omhuld door zoveel ambiguïteit.”

Ondernemers komen vaak terecht in situaties die ze thuis, op school of in eerdere banen nooit eerder hebben meegemaakt.

“Er is niets in het leven dat je voorbereid op wat je als ondernemer meemaakt”, zegt Peter Shallard, een voormalig psycholoog die zich nu specialiseert als mentor voor ondernemers.

Shallard voegt hieraan toe dat ondernemers die een overpresterende, zelfkritische, strak georganiseerde type A-persoonlijkheid hebben, meer geneigd zijn angst te ontwikkelen.

“Ze leggen de lat voor alle aspecten van hun leven extreem hoog”, zegt hij. “Ze willen een succesvol, winstgevend bedrijf hebben, een fantastisch privéleven en een prachtig uiterlijk. Het is erg moeilijk al die dingen tegelijk te bereiken en het leidt tot veel druk.”

Ondanks deze uitdagingen moeten oprichters hun angst kunnen kanaliseren. Rustig blijven en stress te allen tijde onder controle houden is een karaktereigenschap van negen van de tien toppresteerders, volgens een enquête van TalentSmart, een leverancier van producten en diensten op het gebied van emotionele intelligentie.

Een advies van de experts over de manier waarop ondernemers met stress kunnen omgaan:

een uitstekende mentor hebben en ondernemers vinden waarmee je een band voelt. Elke oprichter heeft een mentor nodig, zegt Lynn. “Wanneer je van een mentor hoort hoe een bepaalde situatie zich op een positieve of negatieve manier stabiliseerde, maakt dat dingen duidelijk en neemt dat de ambiguïteit weg waar je als oprichter mee te maken hebt. Het kan een einde maken aan gevoelens van isolement en eenzaamheid.” Het vinden van de juiste mentor “is even belangrijk als het vinden van een medeoprichter”, stelt hij. De start-upgemeenschap is een andere goede plek om kameraadschap en gelijkgestemde mensen te vinden.

Communiceer, communiceer en communiceer. Lynn zegt dat het grootste verschil tussen een nieuwe ondernemer en een oudgediende hem zit in het vermogen om te communiceren over zwakke punten. Wanneer je eerlijk bent over je behoeften (ongeacht of het gaat om de noodzaak iemand in dienst te nemen met vaardigheden die je zelf niet hebt of om een mentor te vinden met een grotere emotionele intelligentie dan jijzelf), kan het probleem worden opgelost. “Het is voor het leiden van een team belangrijk dat de oprichter praat over hun uitdagingen”, zegt hij. “Het zorgt ervoor dat het team je meer vertrouwt.”

Stel vragen en leer. De meest succesvolle ondernemers blijven leren. Ze stellen vragen en zijn niet bang van wat mensen over hen denken. “We staan onszelf in de weg omdat we bang zijn voor dingen die we niet kennen”, zegt Monosoff.

Besef dat dingen mis zullen gaan. Je zult er achter komen. Net zoals met Monosoff het geval was, is er geen enkele twijfel dat er moeilijke, onverwachte situaties zullen ontstaan. “En raad eens? Je zult eruit komen. Soms moet je alles loslaten en beseffen dat je je best doet en dat dat alles is wat je kunt doen,” zegt Monosoff. Blijf niet stilstaan bij een fout, ongeacht hoe groot die lijkt. Probeer er eerder van te leren. En geloof in jezelf. Je zult eruit komen!

Probeer ook om van je werk los te komen. Neem tijd voor jezelf zonder je daarover schuldig te voelen. Ga bijvoorbeeld op yoga, ga fietsen, neem een massage, leer schrijven, ga naar een museum of breng tijd door met oude vrienden. Monosoff noemt dit ‘gewijde tijd’, wanneer ze in haar agenda tijd reserveert om zich af te sluiten van alle drukte en nieuwe energie op te doen. Deze tijd hebt u nodig voor uw geestelijke gezondheid en het helpt u met het bedenken van uw beste, meest creatieve ideeën. Verder kunt u op onverwachte plaatsen nieuwe contacten opdoen. Monosoff zei een bedrijfsevenement af om naar een evenement voor haar dochter te gaan, die bekend stond om haar schrijftalent. Ze legde tijdens dat evenement een contact dat haar een contract voor een lezing opleverde. “Daar was ik op dat moment helemaal niet naar op zoek”, zegt ze. “Dingen gebeuren wanneer je er niet echt naar op zoek bent.”

Afleiding is overal. Blijf gefocust en beheer je tijd effectief. Wanneer je een ondernemer bent met een gezin en leeft in onze altijd verbonden wereld, “is het begrip evenwichtigheid belachelijk”, zegt Monosoff. Tijdbeheer is essentieel. Monosoff nam haar kinderen mee naar recreatieve activiteiten, zoals kunstcursussen en karatelessen, en werkt op haar laptop buiten het leslokaal. Ze ging ook zorgvuldig om met de tijd die ze doorbracht aan de telefoon of op haar laptop en hield alle elektronica uit de buurt tijdens het avondeten. Hierdoor kon zij aanwezig zijn in haar gezin en voorkwam ze een burn-out door haar werk. “Ik benut alle tijd die ik heb optimaal”, zegt ze.

Beoefen dankbaarheid. In de afgelopen jaren is Monosoff elke dag begonnen met na te denken over alles waar ze dankbaar voor is. Dat konden persoonlijke of zakelijke dingen zijn. “Wanneer ik mijn kantoor binnenkom nadat ik daarover heb nagedacht, heeft dat de basis voor mijn dag gelegd”, zegt ze. “Wanneer je ondernemer bent, wil je verder komen en heb je tegenslagen, maar als je een instelling van dankbaarheid hebt, stimuleert dat je. Je wordt je eigen motivator wanneer je dingen hoort waarvoor je dankbaar bent.”

Focus minder op financiering en meer op het vinden van het juiste team. Toegang tot kapitaal is zeker belangrijk wanneer je een bedrijf opzet, maar het is niet alles. Het vroegtijdig vinden van de juiste mensen om mee te werken is veel belangrijker en zal je later enorm veel stress besparen. zegt Lynn.

Een langetermijnstrategie

Nadenken over het grotere geheel is mogelijk een van de beste manieren om stress te bestrijden. Waar wil je over zes maanden zijn? Droom groot en concentreer je niet op de dagelijkse stress, zegt Shallard.

“Een van de dingen waarvan ik zelf als ondernemer hebt geprofiteerd, was groot denken en naar de maan reiken”, zegt Shallard. “Proberen een klein bedrijf op te zetten is veel minder dankbaar.

In plaats van verstrikt te raken in de zorgen van vandaag, is het beter je te herinneren waarom je sowieso het bedrijf wilde opzetten.

“Veel mensen zijn geïntimideerd”, zegt Shallard. “Ze aarzelen omdat het angstaanjagend is, maar het hele ecosysteem van de start-ups is precies de plaats waar de American Dream tot leven komt en je iets buitengewoons kunt opbouwen.”

 

 

Megan Anderle

Megan Anderle

Megan Anderle is journaliste en woonachtig in New York. Ze is gespecialiseerd in technologie, de zakenwereld en duurzaamheid. Haar werk is gepubliceerd in The Guardian, Forbes en The Record.

Laatste Artikels:

 

Tags: Business, Entrepreneurship