Home » Business » Productivity » Total cost of ownership verlagen

Total cost of ownership verlagen

Tech Page One

Nieuwe financiële aanpak kan kosten laag houden

iStock_000050138262_Large

 

Inleiding

CIO’s staan voor een grote uitdaging: velen onder hen moesten de voorbije jaren vaak werken met grote financiële beperkingen terwijl de wereld zich herstelde van de recessie, maar tegelijkertijd werden zij aangemaand om nieuwe technologieën te omarmen om hun organisaties te transformeren.

De behoefte om technologie te vernieuwen of te upgraden heeft Chief Financial Officers al langer gestoord. Ze houden hun hart vast wanneer CIO’s komen aankloppen om opnieuw om een hoger budget te vragen.  In het verleden kwam dat omdat CIO’s bedreven waren in het uitgeven van geld maar zij hadden weinig keus. Ondernemingen kunnen zich niet veroorloven om de technologische vooruitgang aan zich te laten voorbijgaan.

Cloud

Total cost of ownership verlagenDe nieuwe generatie van producten heeft deze vergelijking echter omvergeworpen: de komst van de cloud betekent dat CIO’s hun datacenters compleet anders moeten beheren. Volgens een onderzoek van Forrester kan een private cloud een aanzienlijke besparing opleveren in de IT-beheerkosten en -tijd van vijf tot tien procent per jaar. En dan hebben we nog niet gesproken over de vele tienduizenden euro’s die worden bespaard door lagere server-, opslag- en netwerkkosten.

En dat is nog niet alles: de meeste mensen zijn zich inmiddels bewust van de voordelen van een cloudaanpak en de manier waarop kosten kunnen verschuiven van kapitaal naar operationele kosten. Er is echter een ander aspect dat niet zo wijd is verspreid: de manier waarop technologie kan worden geleased.

Dit is een alom aanvaarde bedrijfspraktijk voor andere aspecten van het kantoorleven:  de meeste bedrijven zijn gewend geraakt aan het leasen van auto’s of kantoormaterieel, maar de trend is altijd geweest om IT aan te kopen. Uit een onderzoek van IDC blijkt dat er enorme kostenvoordelen verbonden zijn aan het leasen, met name naarmate apparatuur verouderd raakt. IDC ontdekte dat aangekochte servers na zes of zeven jaar drie tot vijf keer meer kosten dan geleasede apparatuur. Pc’s en laptops hebben een vergelijkbaar kostenniveau

Meer flexibiliteit

Het moderne bedrijf wil niet gebonden zijn aan verouderde apparatuur. Er moet een flexibelere aanpak komen om te profiteren van de technologische veranderingen die uw bedrijf kunnen transformeren. U zult niet vaak iemand tegenkomen met een mobiele telefoon die acht, negen of tien jaar oud is, maar in de zakelijke wereld zult u vaak verouderde pc’s zien die op achterhaalde besturingssystemen met verouderde software draaien.

Vroeger was er misschien een excuus voor zo’n aanpak: organisaties moesten werken op een bestaande infrastructuur of waren gebonden aan een bepaalde vernieuwingscyclus. Dat is niet langer het geval. Een meer open en flexibelere IT-aanpak met een platform op basis van de cloud en een ‘betaal-wat-u-gebruikt’-benadering voor software introduceert een heel nieuw flexibiliteitsmodel. En de verkenning van verschillende financiële modellen, zoals leasen, houdt in dat er veel meer manieren zijn om de total cost of ownership te verlagen én de IT van een organisatie even efficiënt te laten draaien. CIO’s mogen voortaan gerust komen aankloppen.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Business, Productivity