Home » Business » Productivity » Vermijd slinkende resources met bedrijfsklare technologie

Vermijd slinkende resources met bedrijfsklare technologie

Tech Page One

main article image (1)

Bedrijfstechnologie is een van de grootste veranderingen in de zakelijke IT sinds de komst van de desktop-pc en internet.

De IT is op een tweesprong aangelangd. Enerzijds is er het traditionele IT-beheer op basis van assets en gebruik, watervalontwikkeling en langetermijnprojecten

Anderzijds is er bedrijfstechnologie waar het bedrijf de IT aanstuurt en de nauw verwante zakelijke agenda’s de ondernemingstechnologie transformeert.

Het bedrijf vergt niet alleen meer van IT, maar het zal ook meer aandringen op IT-veranderingen en zelfs IT-expertise zelf aanboren. Daartegenover staat de behoefte om de registratiesystemen van de onderneming te behouden: de gebruikelijke technologie die de winst niet verhoogt, maar essentieel is om de organisatie draaiende en conform te houden.

Bedrijfstechnologie, ontwikkeling van het bedrijf

thumbnailRM8BWTUV (1)De CIO moet dan een delicaat evenwicht creëren tussen operationele efficiëntie, bedrijfsveerkracht en flexibiliteit.

Traditionele IT is erg afhankelijk van jaarbudgetten en langetermijnprojecten. Weinig bedrijven hebben tegenwoordig echter de luxe om zo’n duidelijke planning te maken. De trend gaat richting flexibiliteit en de focus ligt meer op de klant.

Dat betekent volgens analisten van Forrester dat IT in continue zakelijke services wordt gesplitst, die waarde bieden aan de klanten in hun relatie met het bedrijf. Maar het betekent ook dat het bedrijf zich moet aanpassen aan het snellere tempo van de bedrijfstechnologiecyclus.

 

Op één lijn met het bedrijf

Voor IT betekent dat flexibeler zijn in het creëren van technologie en in het leveren van IT aan het bedrijf. IT moet nauw verbonden zijn met de bedrijfsresultaten van de onderneming en firma’s moeten vermijden om “IT te gebruiken omwille van IT”.

Bovendien moeten mogelijk minder resources ingeschakeld worden van onderhoud en back-office-activiteiten om een basis te leggen voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten te ondersteunen.

“Het is mogelijk om meer op één lijn te staan met de bedrijfsresultaten wanneer je de servicestructuur hebt opgezet”, aldus Alan Young, IT-expert bij PA Consulting. “Bij de IT moet het om het bedrijf draaien.”

Maar dat houdt in dat CIO’s projecten anders moeten beheren en systemen en toepassingen moeten ontwikkelen. “Watervalontwikkeling kan ertoe leiden dat resources toegewezen worden aan projecten die niet langer nodig of verouderd zijn”, waarschuwt Young.

Bedrijven moeten in de plaats daarvan flexibel gaan ontwikkelen, maar CIO’s moeten ervoor zorgen dat flexibiliteit ook schaalbaar is. En CIO’s moeten zich onbuigzaam toeleggen op bedrijfsresultaten, in plaats van alleen op het leveren van IT.

Focus op ontwikkeling van het bedrijf

Forrester waarschuwt: “CIO’s moeten zich geheel toeleggen op compleet resultatenbeheer.” Het is evenmin alleen de IT die zich verzet tegen verandering: het bedrijf zelf kan een barrière vormen.

“We zien dat CIO’s zich vastlopen in het trage, traditionele vraagbeheerproces van jaarlijkse verbintenissen in vaste resources in plaats van een snel resultatenbeheer te voeren”, merkt Forrester op. Zowel IT als het bedrijf moeten een nieuwe aanpak hanteren, als zij niet gebukt willen gaan onder slinkende resources.

“Het doel moet zijn om de processen van de organisatie op één lijn te plaatsen en ze te vereenvoudigen en klantgerichter te maken. Daardoor komt de waarde van IT beter tot uiting”, aldus Alea Fairchild, analist bij The Constantia Institute.

“Het is zaak om resources die toegewezen zijn aan bedrijfsprocestransformatie te koppelen aan de tactische en strategische bedrijfsresultaten van de onderneming.   En dat is niet alleen een zaak voor de IT-organisatie, maar voor de hele organisatie.”

 

 

Stephen Pritchard

Stephen Pritchard

Stephen heeft al meer dan 21 jaar als technologiejournalist gewerkt. Zijn belangrijkste focusgebieden zijn onder andere technologie, telecommunicatie, wetenschap en milieu. Hij presenteert en produceert de FT tweewekelijkse „Connected Business“ podcast, die gaat over informatietechnologie. Hij schrijft, presenteert en produceert video- rapporten voor een breed scala aan media als redacteur en columnist voor IT- Pro en Infosecurity Magazine. Daarnaast spreekt Stephen over trends in zowel de technologie en telecommunicatie, de journalistiek als de media. Hij is ook voorzitter geweest voor evenementen van de Financial Times, GigaOM en Infosecurity Magazine.

Laatste Artikels:

 

Tags: Business, Productivity