Home » Technology » Big Data » Voorspellende analyses redden levens op de operatietafel/het leven van patiënten verbeteren dankzij big data-analyses

Voorspellende analyses redden levens op de operatietafel/het leven van patiënten verbeteren dankzij big data-analyses

Tech Page One

iStock_000060195138_Large (1)

 

In de Verenigde Staten loopt ongeveer een op de twintig patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen een infectie op. Naar verwachting kan dat aantal worden verlaagd en kan zowel het leven van patiënten als de effectiviteit van medische teams worden verbeterd dankzij big data-analyses.

Arts John W. Cromwell, hoofd van de afdeling gastro-intestinale, minimaal invasieve en bariatrische chirurgie van de University Of Iowa (UI), leidt de introductie van voorspellende analysetechnieken van zijn instituut om een probleem te beperken dat de Amerikaanse gezondheidszorg naar schatting $10 miljard per jaar kost.

“Big data en voorspellende analyses transformeren uitkomsten van vrijwel alle aspecten van de patiëntenzorg”, aldus Cromwell.

“We kunnen informatie uit elektronische patiëntendossiers (EMR’s) en andere bronnen van het bedrijf gebruiken, waaronder realtime data uit de operatiekamer, om vast te stellen hoe groot de kans is dat patiënten een postoperatieve wondinfectie oplopen.”

Big data buiten de operatiekamer

Voorspellende analyses redden levens op de operatietafel/het leven van patiënten verbeteren dankzij big data-analysesDe voordelen van voorspellende analyses voor de gezondheidszorg reiken tot ver buiten de operatiezaal. In een wereld waarin informatie wordt verzameld over alles, van inhalers voor astmapatiënten tot MRI-apparaten, wordt het mogelijk een groot bereik aan datapunten in kaart te brengen.

Door analyses toe te passen op deze enorme hoeveelheden data zijn beheerders beter in staat investeringen te plannen en resources toe te wijzen, terwijl medici op maat gemaakte zorg kunnen leveren aan individuele patiënten.

Louter door een beter gebruik van data om te bepalen of er bloedproducten moeten worden toegediend, bespaarde UI meer dan negen miljoen dollar in 2014 en verminderde het ongemak van patiënten terwijl hun resultaten verbeterden.

Zorg op maat met voorspellende analyses

“Onze groep werkt aan het personaliseren van gezondheidszorg door voorspellende analyses te gebruiken. Hierdoor kunnen we effectieve, tijdige en geschikte gezondheidszorg bieden aan iedere patiënt die bij ons binnenkomt”, legt Cromwell uit.

De doelstellingen van Cromwells team worden bevorderd door de technologie die deze organisatie heeft geïntroduceerd. UI Hospitals and Clinics is ook uitgeroepen tot een van de ‘Most Wired’ ziekenhuizen vanwege de hoge mate van IT-toepassingen. Dat niveau van technologische omarming vindt ook zijn weg in Europese ziekenhuizen.

Jose Maria Monestina, senior applicatieontwikkelaar van het ziekenhuis, verantwoordelijk voor het implementeren van de technologie waarmee het ziekenhuis deze voorspellende analysetools kan toepassen, ziet de combinatie van data uit het verleden en realtime big data als de sleutel tot het verbeteren van patiëntresultaten.

“Dr. Cromwell heeft een unieke benadering van voorspellende analyses,” vertelt Monestina, “omdat hij niet alleen data uit de gezondheidszorg en uit het verleden gebruikt voor het creëren van voorspellende modellen, maar ook realtime data.”

Door voorspellende modellen uit te voeren kan Dr. Cromwell voorspellen welke patiënten risico lopen op postoperatieve wondinfecties voordat deze optreden. Volgens Cromwell verbeteren deze voorspellingen “de nauwkeurigheid van de beslissingen die we nemen in de chirurgie”. Hierdoor is de kans op infectie in het ziekenhuis uiteindelijk met 58 procent verminderd.

“De invloed die we op het leven van patiënten hebben kunnen uitoefenen is echt ongelofelijk. Ik geniet ervan patiënten terug te zien in mijn spreekkamer bij wie de operatie een fantastisch resultaat had. Dankzij big data-analyses kon ik die ervaring zowel voor mezelf als voor mijn patiënten verbeteren.”

 


 

Referenties:

  1. University of Iowa Hospitals and Clinics

 

 

Paul Wallbank

Paul Wallbank

Paul draagt regelmatig bij aan Business Spectator en IT News en schrijft daarnaast opdrachten voor privépublicaties. Zijn gepubliceerde boeken zijn onder andere e-Business: Zeven stappen naar online succes (gepubliceerd door John Wiley & Sons) en de Small Business Guide to IT (gepubliceerd door Allen & Unwin). Paul’s voornamelijke interesse is hoe het bedrijfsleven en de samenleving evolueren in de aangesloten economie. Zijn andere vakgebieden omvatten IT-beveiligingsissues, big data, cloud, businesstechnologie, “the internet of things” en de toekomst van zakelijke oplossingen.

Laatste Artikels:

 

Tags: Big Data, Business