Home » Future Ready » Is uw werkstation geschikt voor uw functie?

Is uw werkstation geschikt voor uw functie?

Tech Page One

Does your workstation suit your job-Main Article Image

 

Werkstations: grote grijze dozen – of iets anders?

Gebruikt u gespecialiseerde software voor uw werk? Maakt of manipuleert u grote beeld-, video- of geluidsbestanden of bent u betrokken bij creatieve processen waarbij dergelijke assets worden gebruikt?

Als dat zo is, dan is het zeer goed mogelijk dat een standaard pc niet geschikt is voor u. Wat u mogelijk nodig hebt, is een heus werkstation – een machine die van begin af aan is ontwikkeld voor het verwerken van het specifieke werk dat u doet. En dat niet is volgestouwd met ongewenste, resource-vretende, irrelevante software of hardware.

Van taakwerker tot hoogwaardige schepper

Voor diegenen die voornamelijk werken met Office-documenten, e-mails en webcontent wordt met een algemene pc meer dan voldoende aan hun behoeften voldaan. Diegenen met onderscheidende behoeften vereisen meer onderscheidende oplossingen.

Grafische ontwerpers en webontwikkelaars die beeldbestanden manipuleren, hebben bijvoorbeeld superscherpe schermen nodig, samen met de juiste grafische kaart als driver. Contentontwikkelaars die video’s manipuleren, vereisten hogesnelheidsschijven en grote hoeveelheden geheugen om een aanvaardbare gebruikerservaring te handhaven. Engineers en architecten moeten grote, high-definition, zwaar gedetailleerde bestanden waarvoor gespecialiseerde opslag- en weergavemogelijkheden nodig zijn, kunnen verwerken en delen.

Groot, klein of all-in-one?

Does your workstation suit your job-Body Text ImageDe algemene perceptie van een werkstation is een machine die groter is dan een gemiddelde pc.  Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Natuurlijk is het mogelijk om een torensysteem te kiezen. Deze systemen bieden de grootste flexibiliteit als het aankomt op het toevoegen of vervangen van onderdelen, zoals het toevoegen van extra opslag in het apparaat zelf, het verwisselen van de grafische kaart of het toevoegen van extra gespecialiseerde subsystemen zoals PCIe-gebaseerde videoconversiekaarten.

Niet iedereen heeft echter een dergelijke flexibiliteit nodig. Extra opslag kan gemakkelijk worden toegevoegd via NAS-systemen, met als voordeel dat het deelbaar is en gemakkelijker kan worden overgebracht naar andere werkstations.  Gezien de snelheid waarmee technologie verandert, merken veel werkstationgebruikers dat het vervangen van een grafische kaart slechts leidt tot de ontdekking van problemen met de hardwareprestaties in de rest van het oude apparaat.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een systeem dat nog steeds een mate van flexibiliteit biedt, maar minder ruimte inneemt, is de mobiele methode (of laptop) een goed alternatief. De perceptie dat de laptop een compromis is tussen prestaties en mobiliteit, is niet langer waar: er zijn vele werkstationlaptops met een groot scherm op de markt die zeer hoge prestaties leveren.

En dan heb je nog het all-in-one-systeem (AIO). Deze werkstations, systemen met een groot scherm die zijn ontworpen om zo weinig mogelijk ruimte in te nemen, zijn ontwikkeld met alle kernelementen (behalve het toetsenbord en de muis/digitizer) in één verpakking – het scherm zelf. Wederom geen compromis tussen vormfactor en prestaties, aangezien AIO-systemen de moeite van het overwegen waard zijn voor diegenen die verwachten dat er weinig veranderingen in de configuratie van hun hardware nodig zal zullen zijn.

Ten slotte, en vooral voor diegenen die werken in uiterst collaboratieve omgevingen, is er het rack-gemonteerde werkstation. Diegenen die bijvoorbeeld werken aan digitale videorendering, moeten grote werkbestanden kunnen delen. Met systemen die op racks zijn gemonteerd, is dit mogelijk doordat ze beschikken over hoogwaardige gedeelde opslagsystemen, gevirtualiseerde gedeelde desktops voor bepaalde types gebruikers enzovoorts.

De keus is aan u

De wereld van het werkstation blijft veranderen. Voor diegenen die een zeer gespecialiseerde computeromgeving nodig hebben, is de keuze nu veel groter. Dit zorgt dat er een combinatie van zowel een doelgerichte als persoonlijk esthetische keuze kan worden gemaakt. Het werkstation is niet langer een grote, grijze doos.

Klik hier om meer gesprekken te bekijken over CAD, graphics & design.

 

Clive Longbottom

Clive Longbottom

Clive Longbottom is al zo'n 25 jaar industrie-analist. Hij is opgeleid tot chemische engineer en ziet daardoor alles wat met processen te maken heeft. Clive werkte in verscheidene functies in middelgrote en grote organisaties, waardoor hij een goed begrip heeft van wat een organisatie nodig heeft. En dat is geen onstilbare technologiehonger. Clive kijkt overal naar, vanuit het oogpunt van "Wat doet dit voor mij, mijn team, mijn afdeling, mijn organisatie, de waardeketen?" Hierdoor onderscheidt hij de belangrijke, vaak basale technologieën van de meer elegante, maar minder bruikbare technologieën.

Laatste Artikels:

 

Tags: Future Ready