Home » Technology » Virtualization » Alles softwaregedefinieerd: de weg naar nieuwe zakelijke mogelijkheden

Alles softwaregedefinieerd: de weg naar nieuwe zakelijke mogelijkheden

Tech Page One

 main article image (1)

 

Een nieuw tijdperk van flexibiliteit is aangebroken. Zoals webpionier Marc Andreessen al in 2011 zei: software eet de wereld op. Het resultaat is een nieuwe reeks zakelijke werkwijzen.

In deze nieuwe zakelijke realiteit worden future-ready bedrijven door software gedreven, door software beheerd en uiteindelijk door software bepaald, terwijl ze in het algemeen ook in hogere mate gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden.

In de praktijk betekent dit dat de intelligentie en controle die het gebruik van software opleverde, onze vroegere ideeën van hoe bedrijven moeten worden geleid, hebben opgegeten.

Het gaat echter niet alleen om management, maar ook om de vraag wat de motor achter het bedrijf is.

Wat was er voordat er softwaregedefinieerde bedrijven kwamen?

body text iimageOm uit te leggen wat er vóór softwaregedefinieerde bedrijven was, kan de term infrastructuur gebruikt worden als de voorloper ervan.

Wat dit inhield, was dat de mogelijkheden en de reikwijdte van een specifieke onderneming hoofdzakelijk werden bepaald door een economisch model op basis van de hoeveelheid fysiek kapitaal (waaronder menselijke vaardigheden) waaruit het bedrijf bestond. Met andere woorden: de infrastructuur was de motor en drijvende kracht van het bedrijf.

Tegenwoordig is technologie die motor.

Het blijft echter niet bij technologie. Het is ook de nieuwe staat van de software, die grotendeels losgekoppeld en gescheiden is van de hardware. Door deze nieuwe staat van opereren te omarmen en te implementeren, wordt een bedrijf slagvaardiger en efficiënter in het leveren en beheren van toepassingen en services.

De kerntaak van hardware

Hardware is nog steeds een cruciaal element van deze nieuwe bedrijfsvorm. Het softwaregedefinieerde bedrijf heeft op de een of andere manier harde schijven nodig (ter plaatse of in een datacentrum in de cloud) voor hosting, zoekacties, opslag, verwerking en berekeningen. Door echter van hardware gescheiden softwaretechnieken te gebruiken, wordt innovatie mogelijk, worden routinematige activiteiten geautomatiseerd en wordt gebondenheid aan één leverancier vermeden.

Het eindresultaat is dat het bedrijf op het gebied van uitbreidingsmogelijkheden cloudbehendig en webschaal-capabel wordt.

Een volledig softwaregedefinieerd bedrijf heeft een maximale keuze uit infrastructuur, besturingssystemen en beheerplatforms.

Wat is er mogelijk met een softwaregedefinieerde werkwijze?

Als een volledig softwaregedefinieerd bedrijf een nieuwe service bij zijn klantenkring moet introduceren, worden de onderliggende logica en onderdelen eerst via softwarecode gedefinieerd. Met een geheel gevirtualiseerde infrastructuur kan het softwaregedefinieerde bedrijf dataworkloads ten behoeve van bedrijfskritische toepassingen optimaliseren en ervoor zorgen dat de juiste informatie op de juiste tijd op de juiste plaats terechtkomt.

De technologische kwestie achter een softwaregedefinieerde werkwijze is duidelijk een scenario dat zich bevindt in de nieuwe wereld van cloudcomputing en het as-a-service-model van applicatie- en storagelevering. Voor geen enkel bedrijf is dit een plotselinge migratie en de weg naar ‘softwaregedefinieerd’ moet in strategische stappen plaatsvinden, op een tempo dat bij het bedrijf en de klantenkring past.

Softwaregedefinieerd levert grote kracht op, maar brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om het geheel kloppend te krijgen en het te vormen tot wat uiteindelijk een inherent future-ready onderneming wordt.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Technology, Virtualization