Home » Technology » Cloud Computing » Beginnen met cloud: de basis van elke IoT- en Big Data-strategie

Beginnen met cloud: de basis van elke IoT- en Big Data-strategie

Tech Page One

Internet of things

 

Het Internet of Things (IoT) en Big Data zijn twee technologietrends die soms kunnen worden ondergesneeuwd in de alle gesprekken over marketinghypes en de branche. Dus hoe belangrijk zijn deze trends?

Een blik op de meest recente onderzoeken geeft een duidelijk beeld. Het Britse Centre for Economics and Business Research (CEBR) heeft onlangs cijfers naar buiten gebracht die lijken aan te tonen dat analyses van Big Data en het Internet of Things alleen al tegen 2020 bijna £322 miljard bijdragen aan de economie van het Verenigd Koninkrijk. Tel dit op bij de rest van Europa, en het bedrag wordt duizelingwekkend.

Dat enorme bedrag is nog maar het begin. Steeds meer bedrijven, in allerlei regio’s en sectoren, doen wat met data en proberen het beste te halen uit de enorme connectiviteitsmogelijkheden die IoT hen biedt.

Voor de leidinggevenden van deze bedrijven blijft het een uitdaging om door de hype heen te prikken en manieren te vinden om deze twee trends om te zetten in een concurrentievoordeel. Er is echter een manier. Slimme bedrijven hebben al door dat de cloud een uitstekend startpunt kan bieden voor uw strategie.

Waarom is de cloud de basis voor een goede IoT- en Big Data-strategie?

Beginnen met cloud de basis van elke IoT- en Big Data-strategie 350-250Het sleutelwoord is flexibiliteit. IoT en Big Data zijn ontwikkelingsgebieden die nog in opkomst zijn. Voor veel C-suite directieleden zijn informatie en connectiviteit wazige begrippen, vooral nu er van CIO’s wordt verwacht dat ze de kosten laag en de waarde hoog houden.

IT-leiders moeten dus de voordelen van innovatie aantonen. De cloud biedt CIO’s en hun C-suite collega’s de mogelijkheid om naar behoefte bronnen omhoog of omlaag te schalen. Deze flexibiliteit betekent dat bedrijven snel een datagestuurd experiment op kunnen zetten. Als het project mislukt, kunnen CIO’s weer terugschalen naar wat nodig is.

Dit geldt bovendien ook andersom. CIO’s die nu experimenteren met Big Data en IoT, bevinden zich in de beste positie om te profiteren van de enorme omzetmogelijkheden die in de toekomst komen kijken bij Big Data en IoT, zoals onderzoekers (waaronder het CEBR) die in kaart hebben gebracht.

Kortom, de cloud biedt bedrijven een geweldige manier om te werken met het IoT en Big Data. In plaats van een overvloed aan gestructureerde en ongestructureerde data te verwerken, kunnen CIO’s de cloud gebruiken om hun bedrijf informatiebronnen te laten integreren en een nieuwe, diepe mate van inzicht te creëren.

Hoe kunnen bedrijven de basis van de cloud ten volle benutten?

Senior directeuren moeten bij de les blijven. Wanneer het gaat om leiding nemen, hebben telecomfirma’s Big Data en IoT het vaakst geïmplementeerd (67% en 61% respectievelijk), zo blijkt uit onderzoek van CEBR.

Het goede nieuws is dat veel bedrijven aan het onderzoeken zijn hoe de cloud nieuwe inzichten kan bieden door middel van betere connectiviteit. Sommige bedrijven zijn zelfs een interne aanpak aan het ontwikkelen. Elektronicagigant Bosch heeft onlangs zijn eigen software voor cloudcomputing gelanceerd en zo de ontwikkelingen in Big Data en IoT gecombineerd.

De eerste Bosch IoT Cloud bevindt zich in Duitsland en laat het bedrijf verschillende applicaties uitvoeren voor verbonden mobiliteit, industrie en huizen. Het bedrijf maakt gebruik van sensoren en software om nieuwe services te ontwikkelen voor klanten, zowel voor thuisgebruik als voor zakelijk gebruik.

Het is een benadering die Dell ook toepast. Zoals we onlangs al hebben verteld op Tech Page One, voert Dell de activiteiten in zijn drie IoT-laboratoria op. Deze laboratoria bevinden zich in Santa Clara (Californië), Limerick (Ierland) en Singapore. Bedrijven in deze laboratoria verzamelen data van sensoren op afstand, combineren de informatie met behulp van analysesoftware en sturen de inzichten vervolgens naar de cloud.

Strategieën met betrekking tot Big Data en IoT zijn voorlopig werk in uitvoering. Dit komt voornamelijk doordat de technische ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. De mogelijke voordelen zijn echter enorm. Bedrijven die de cloud gebruiken om nu een strategie te ontwikkelen op deze gebieden, zullen daar in de toekomst de vruchten van plukken.

 

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels is als journalist gespecialiseerd in het bedrijfsleven en IT-leiderschap. Na een periode als redacteur bij CIO Connect en bij Computing schreef hij al voor verschillende organisaties, waaronder de Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing en Times Higher Education. Mark draagt ook bij aan CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform en CIOnNET. Hij heeft uitgebreide ervaring met hoe CIO's technologie gebruiken en toepassen in het bedrijfsleven.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology