Home » Technology » Cloud Computing » Bericht voor CIO’s: bereid u voor op cloudmobiliteit

Bericht voor CIO’s: bereid u voor op cloudmobiliteit

Tech Page One

Bericht voor CIO's: bereid u voor op cloudmobiliteit

 

Misschien moeten we de term ‘mobiel computergebruik’ veranderen in ‘comfortabel computergebruik’. Het argument hiervoor wordt vanzelf duidelijk als we kijken naar de alomtegenwoordigheid van mobiele apparaten, inclusief tablets, laptops, telefoons en phablets.

Comfortabel computergebruik

Wat houdt comfortabel computergebruik nu eigenlijk in? Het is een erkenning van het feit dat bijna iedereen gebruik maakt van een of meer apparaten waarmee ze altijd en overal kunnen communiceren vanaf een plek waar ze een signaal kunnen ontvangen en versturen. Met cloudmobiliteit kan dit ook, maar deze term gaat nog een stap verder door het back-office-effect van comfortabel computergebruik te erkennen. Dit is noodzakelijk om toegang te krijgen tot data in bedrijfsopslag, zowel in een private als openbare cloud.

De drijvende kracht achter dit fenomeen is geen verrassing: toegang tot data op elk gewenst moment vanaf welke plek dan ook, waardoor werknemers, klanten en partners altijd en overal productief kunnen zijn. Hier zal geen enkele manager tegenin gaan, maar hoe kan dit veilig en met maximale prestaties mogelijk gemaakt worden?

Dataorganisatie

Net als bij elke vorm van databeheer met betrekking tot cloudcomputing, is het belangrijk om de data en de toegang tot de data op een systematische en veilige manier te organiseren voordat deze openlijk beschikbaar gemaakt wordt. Hieronder valt het plannen welke toegang precies nodig is voor welke data, en deze data vergrendelen zodat personen alleen de toegangsprivileges hebben die nodig zijn om het werk te doen.

Vector Computer server and Cloud computingMet alleen toegang tot data zijn we echter nog niet. Comfortabel computergebruik houdt meer in dan comfortabel data gebruiken op een mobiel apparaat. Het omvat ook de toegang tot alle informatie vanaf hun mobiele apparaat die voorheen alleen beschikbaar was vanaf desktops. In veel gevallen houdt dit ook in dat applicaties zowel met elkaar geïntegreerd zijn als met de datastore.

Een schoolvoorbeeld hiervan zijn agenda’s en andere planningssoftware of collectieve software. Gebruikers willen niet alleen hun apparaat, maar ook de applicaties zelf kiezen. Veel van deze applicaties zijn standaard inbegrepen op de telefoon.

Dit betekent dat het aantal gebruikte applicaties en het type applicatie aan het uitbreiden is, terwijl er een soortgelijke stijging te zien is in de noodzaak van het delen van agenda’s en andere planningsgegevens. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke uitdaging, die opgelost moet worden om ten volle te profiteren van mobiliteit.

Eerste stappen

Waar u kunt beginnen en hoelang het duurt voordat de juiste personen toegang krijgen tot de juiste data en deze op het juiste moment kunnen delen, is afhankelijk van het bedrijf en de mate van vooruitgang naar het ultieme mobiele gebruik.

Kleinere bedrijven met weinig verouderde apparatuur en processen kunnen eenvoudiger overstappen naar een mobiele cloud dan bedrijven met veel verouderde apparatuur en eventuele regelgeving waar rekening mee moet worden gehouden. In zulke gevallen zijn proefprojecten en selectieve stappen naar cloudmobiliteit, te beginnen bij het ‘laaghangend fruit’, de beste keuze.

Hoeveel vooruitgang het bedrijf ook al heeft geboekt, wanneer er nog geen officiële planning heeft plaatsgevonden is het nu de tijd om hiermee te beginnen.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology