Home » Technology » Cloud Computing » Cloudimplementatie strategisch bekeken

Cloudimplementatie strategisch bekeken

Tech Page One

Cloudimplementatie strategisch bekeken

 

Ooit werd de cloud gezien als een trend waar alleen de meest vooruitstrevende organisaties over nadachten. Dat idee is niet langer van toepassing. Slimme directeuren uit alle sectoren erkennen nu dat de cloud een nieuwe weg naar prestaties betekent, evenals een nieuwe manier van bedrijfsvoering.

Volgens de Global Technology Adoption Index van Dell meldt bijna elke IT-leider dat zijn bedrijf cloudoplossingen gebruikt of van plan is te gaan gebruiken. Het rapport lijkt aan te tonen dat slechts 3% van de ondervraagden geen plannen heeft om het beste te halen uit on-demand IT.

De cloud is dus de spil geworden van de provisioning van computing, en staat niet langer aan de zijkant. Het is echter niet eenvoudig om van on-demand IT het middelpunt van uw strategie te maken. Voor welke uitdagingen komen besluitvormers van IT en bedrijven te staan en wat zijn de belangrijkste principes voor een succesvolle implementatie van de cloud?

1. Creëer een coherente aanpak voor de hele organisatie

Cloudimplementatie strategisch bekekenHet grote voordeel van de cloud is de flexibiliteit. Directeuren en line-of-business-werknemers kunnen on-demand IT gebruiken als technologiebron wanneer dat maar nodig is. Deze flexibiliteit kan echter leiden tot schaduw-IT, omdat werknemers deze vrijheid gebruiken om technologie te kopen zonder dat de IT-afdeling daarbij betrokken is.

Bovendien blijft het gebrek aan samenhang niet beperkt tot de onderste rangen van de organisatie. Teveel bedrijven benaderen de cloud nog op een ad hoc-manier, en besluitvormers van bedrijven maken geen eenduidige, controleerbare visie.

Het is aan leden van de C-suite om de mogelijkheden (en de risico’s) van technologie te begrijpen. De directie moet het eens zijn over cloudinitiatieven en prioriteiten stellen. Leidinggevende teams die geen eenduidige strategie opzetten, en die de rest van het bedrijf niet in de richting leiden die nodig is, zullen zowel nu als op lange termijn niet het beste kunnen halen uit on-demand technologie.

2. Zorg ervoor dat het bedrijf niet wordt afgeleid door kortetermijndoelen

De cloud kan direct extra capaciteit leveren, waardoor het bedrijf naar boven kan schalen en innovatieve programma’s kan opzetten. Die flexibiliteit is goed nieuws, maar kortetermijndoelen mogen niet belangrijker zijn dan de plannen op de lange termijn. In de race naar de toegang tot de cloud zien veel bedrijven de blijvende betrokkenheid en het toezicht van IT over het hoofd.

Het alternatief is een blik op de lange termijn. Deze strategische visie, overeengekomen door leden van de C-suite, bepaalt de controleerbare kernprincipes van het gebruik van de cloud. Een dergelijke strategie biedt werknemers de mogelijkheid om on-demand IT snel te gebruiken, maar behoudt het consistente kader en de koers.

Kortom, de C-suite bepaalt het kader waarbinnen de consistente controle over meerdere soorten cloud wordt vastgesteld. Dus of er nu gebruik moet worden gemaakt van private cloud, openbare cloud of hybride cloud voor een bepaalde activiteit, werknemers weten wat de regels zijn en hebben de vrijheid om de juiste keuze te maken.

3. Erken het belang van blijvende partnerschappen

Partnerschap is het sleutelwoord dat het langetermijnsucces van uw cloudstrategie bepaalt. De meest succesvolle organisaties gebruiken het kader voor acceptabel cloudgebruik om een sterke, effectieve werkrelatie te creëren tussen IT en de lines-of-business. In plaats van schaduw-IT, zorgt de CIO ervoor dat de cloud innovatie stimuleert op een controleerbare manier.

Maar goed gebruik van de cloud is niet alleen afhankelijk van een sterke interne band tussen IT en het bedrijf. Om het beste te halen uit on-demand technologie moeten directeuren in de C-suite relaties aangaan die door de firewall van de organisatie heen gaan; en dat betekent het aangaan van een blijvend partnerschap met vertrouwde leveranciers.

Wanneer u uw kader opstelt om het beste te halen uit de cloud, helpt uw partner u en de directie bij het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment. Zorg ervoor dat u een partner vindt die u kan helpen bij het in kaart brengen van problemen, processen en doelstellingen, en bovendien de technologie-architectuur, infrastructuur en innovatie ook in de toekomst kan beheren.

 

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels is als journalist gespecialiseerd in het bedrijfsleven en IT-leiderschap. Na een periode als redacteur bij CIO Connect en bij Computing schreef hij al voor verschillende organisaties, waaronder de Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing en Times Higher Education. Mark draagt ook bij aan CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform en CIOnNET. Hij heeft uitgebreide ervaring met hoe CIO's technologie gebruiken en toepassen in het bedrijfsleven.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology