Home » Technology » Cloud Computing » Cloudoplossingen: public vs. private vs. hybrid

Cloudoplossingen: public vs. private vs. hybrid

Tech Page One

Cloudoplossingen: public vs. private vs. hybrid

 

Cloudcomputing bestaat er in drie basistypen: public, private en hybrid.

Er zijn eigenlijk veel meer dan drie vormen. De cloud kent subcategorieën die zijn geoptimaliseerd voor verschillende functies en kenmerken waaronder geheugen, input/output-capaciteit, opslag, rekenkracht en meer.

Als we een cloudoplossing kiezen, moeten we die diversiteit niet vergeten, maar in eerste instantie kijken naar de drie ‘basistypen’ cloud.

Public cloud schaalbaarheid

Cloudoplossingen: public vs. private vs. hybridAls we het hebben over public cloudoplossingen, bedoelen we de levering van servicegebaseerde applicaties, storage (en aanvullende lagen zoals analyses) die vanuit het datacenter van een hostingbedrijf worden geleverd. Het communicatiekanaal dat deze ‘off premises’ public cloud computingkracht levert, is het internet.

Public cloud is bijzonder geschikt voor hoge schaalbaarheid dankzij de beschikbare backend kracht in het datacenter. Hoewel er multi-tenant provisioningmogelijkheden zijn om de cloudinstances van klanten gescheiden te houden, is de public cloud wel veilig, maar nooit zo veilig als een on premises private cloudoplossing.

 

De kracht van private cloud

Private cloud is een ‘on-premises’ installatie, geleverd door een cloudspecialist die helpt bij het bouwen (dit noemen we provisioning), het beheren (normaal op- of neerschalen) en het aansturen (multi-tenancy clouds binnen de hoofdcloud beheren). Dit multi-tenancy is belangrijk omdat het betekent dat we meerdere virtuele machines kunnen creëren voor complexe rekentaken, die allen in één ‘fysieke doos’ zitten, als het ware. Private cloud kan achter de bedrijfseigen firewall worden geïmplementeerd en is dus van nature veiliger dan de public cloud voor sommige gevallen van datagebruik. En dat is meteen ook de belangrijkste bestaansreden. Een private cloud is schaalbaar, maar niet zo eenvoudig als een public cloud. De private cloud moet in eerste instantie ook zelf beheerd worden. Er is wel de mogelijkheid om een ‘beheerde private cloud’-service te kopen, waarbij een cloudprovider op locatie is voor het beheer, maar de meeste private clouds worden zelf beheerd door het bedrijf dat de apparatuur heeft aangeschaft.

Hybride realiteit

Ondanks de schaalbaarheid van de public cloud en de beheermogelijkheden van de private cloud, kennen beide wegen naar gevirtualiseerde cloudcomputing hun beperkingen. Daarom wordt hybrid cloud als een logische combinatie van beide implementatiescenario’s gezien als de meest doordachte optie voor veel verschillende klantgebruiksscenario’s.

Is het dan allemaal zo gemakkelijk? Ja en nee. De meeste klanten merken dat ze wat extra beheeropties nodig hebben om te navigeren tussen de verschillende cloudlagen. Hier vinden we dan ook Dell Cloud Manager als beheertool voor het implementeren en beheren van zakelijke applicaties in private, public en hybrid clouds.

Volgens Dell levert deze service een reeks tools voor het beheren van een cloudinfrastructuur, inclusief provisioning, beheer en automatisering van applicaties op de meest toonaangevende private en public cloudplatforms.

“Cloud Manager, leverbaar als software-as-a-service (SaaS) of als on-premises software om uw cloud te beheren vanuit uw eigen datacenter, biedt flexibiliteit, beheer en keuze voor uw bedrijf,” aldus Dell.

Flexibiliteit en keuze

Cloudcomputing in zijn huidige vorm is bereikbaar voor bedrijven van alle formaten en in iedere bedrijfstak. Wat voor klanten belangrijk is voordat ze cloudoplossingen online brengen, is dat ze moeten kunnen aantonen flexibel met de cloud te kunnen werken, dat wil zeggen op het gebied van auto-provisioning, automatisch schalen, geautomatiseerde back-ups, recovery en cross-cloud bursting.

Om écht flexibel met cloudcomputing om te gaan en alle vruchten ervan te plukken, is een extra mate van service-intelligentie onmisbaar. Anders is cloudcomputing niet meer dan een server, en dat is zonde want het kan zo veel meer zijn.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology