Home » Technology » Security » Consumentendata beschermen in het internet der dingen

Consumentendata beschermen in het internet der dingen

Tech Page One

Consumentendata beschermen in het internet der dingen

 

De internetcommunity wordt elke dag groter, doordat er steeds meer apparaten aan verbonden worden. Steeds vaker behoren niet alleen computers, maar ook andere dingen voor dagelijks gebruik, zoals luchtbehandelingssystemen, verlichting, pompen en zelfs dieren tot het internet der dingen. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk, waar voorwerpen in de fysieke wereld kunnen worden gemonitord, beheerd, geautomatiseerd en mee gecommuniceerd op een manier die we nog niet eerder hebben gezien. We noemen dit het internet der dingen (Internet of Things, IoT) en veel bedrijven zijn op zoek naar de beste manier om deze technologie te gebruiken.

IoT wordt momenteel in veel verschillende sectoren gebruikt. Geïntegreerde sensoren kun aangeven wanneer er een storing is of een storing zal gaan plaatsvinden. IoT wordt gebruikt om de kleur en sterkte van verlichting te beheren en voor andere geautomatiseerde toepassingen in huis. Sommigen hebben IoT-technologieën al gecombineerd, zoals de nieuwe videogame, Chariot, die de verlichting in de kamer kan aanpassen op wat er in het spel gebeurt.

Met IoT kunnen gebruikers van toegevoegde realiteit, zoals Google Glass, Microsoft HoloLens en andere tools meer informatie over hun omgeving verzamelen. Robots kunnen ook van deze data profiteren om beter met hun omgeving te communiceren. Dit is een interessante tijd, maar we moeten ons ook zorgen maken. We verleggen de grenzen van wat we ‘kunnen’ doen, maar we moeten onszelf ook afvragen wat we ‘moeten’ doen.

Om de beveiliging van IoT te begrijpen, moeten we eerst begrijpen dat IoT feitelijk gaat om het verzamelen van meer data van meer apparaten. Die data kunnen worden gebruikt om al deze fantastische functies uit te voeren, maar privacy kan ernstig in gevaar komen als het gebruik van dergelijke data niet wordt gecontroleerd.

Consumenten kunnen meehelpen aan verandering

Consumentendata beschermen in het internet der dingenHet eerste punt is het bezit van data. Wie is de eigenaar van alle data die door zoveel apparaten worden verzameld? Is het de eigenaar van het apparaat, de persoon die het apparaat draagt, de ontwerper van het apparaat of iedereen die met het apparaat communiceert? Bijvoorbeeld, als een huurauto data verzamelt over hoe snel iemand rijdt, zijn die data dan van de bestuurder, het verhuurbedrijf, de leverancier van de software/hardware of van de overheid? Als geld wordt gelabeld met locatiedata, zijn die data dan eigendom van het ministerie van Financiën en heeft de gebruiker van het geld iets te zeggen over de manier waarop die data worden gebruikt? Over de oplossing voor deze problemen moet serieus gesproken worden.

Ten tweede is voor de beveiliging van IoT een specifieker privacybeleid nodig en moeten consumenten erop staan dat bedrijven hun data alleen gebruiken voor de services waarvoor ze hebben gekozen. Verder moeten de data worden verwijderd zodra er geen behoefte meer is aan deze services. Aan de andere kant kunnen bedrijven dit voor zijn en goodwill en een positieve klantervaring genereren door een dergelijk beleid zelf op te stellen en hun klanten te laten zien dat ze dit beleid naleven.

We gaan er dan vanuit dat de gemiddelde gebruiker waarde hecht aan zijn of haar privacy en databescherming. De lezers van dit artikel maken zich waarschijnlijk meer zorgen om hun privacy dan de gemiddelde internetgebruiker en dit is nu juist het probleem, omdat er veel mensen nodig zijn om wijzigingen te bewerkstelligen. Bedrijven verkopen de producten en services waarvan ze zien dat er vraag naar is bij de meerderheid, terwijl andere producten en services als een nichemarkt worden gezien, of helemaal niet worden verkocht. Er zal pas een algemene verandering plaatsvinden als voldoende mensen hun bezorgdheid uiten en bedrijven beïnvloeden door producten en services te kiezen op basis van de mogelijkheid om hun privacy te beschermen.

Er moet nu iets gebeuren, nu IoT nog in de kinderschoenen staat. Zoals we al vaak hebben gezien, is het veel moeilijker om informatie te beschermen nadat deze al verzameld, verkocht, gedistribueerd en mogelijk zelfs gestolen is.

Dit document is geschreven in het kader van het Dell Insight Partners programma, dat gewijd is aan nieuws over en analyses van zich steeds verder ontwikkelende technologieën. Dell heeft dit artikel gesponsord, maar de uitgedrukte meningen zijn de mijne en komen niet per se overeen met standpunten of strategieën van Dell.

 

 

Eric Vanderburg

Eric Vanderburg

Dr. Eric Vanderburg is manager informatiebeveiliging, auteur en getuige-deskundige. Vanderburg wordt wel eens de 'sheriff van het internet' genoemd omdat hij bedrijven tegen cyberbedreigingen beschermt. Hij is afgestudeerd aan de Kent State University met een Bachelorgraad in technologie en een Masters of Business Administration met als specialisatie informatiesystemen. Vanderburg heeft verschillende awards in ontvangst mogen nemen en is houder van meer dan 30 certificaten. In 2010 werd hij onderscheiden met een eervol doctoraat van het Vatterott College voor zijn bijdrage aan informatiebeveiliging.

Laatste Artikels:

 

Tags: Security, Technology