Home » Technology » Cloud Computing » De cloud implementeren in het bedrijf

De cloud implementeren in het bedrijf

Tech Page One

De cloud implementeren in het bedrijf

 

Het is een proces, geen technologie

Het is in dit tijdperk van automatisering verleidelijk om te denken dat we geen mensen meer nodig hebben. We gebruiken de zelfscan in supermarkten, lopen door automatische deuren op stations en kunnen in de nabije toekomst in zelfrijdende auto’s stappen in plaats van in taxi’s.

De introductie van de cloud is een technische stap in dezelfde richting. Er is bijvoorbeeld een stijgende lijn te zien in automatisering in plaats van in menselijke tussenkomst. Het is echter niet waar dat de implementatie van de cloud betekent dat mensen minder belangrijk worden: in tegendeel zelfs. Er is vraag naar toezicht op het werk van werknemers en hoe zij op elkaar reageren.

Processen vs. technologie

Laten we de cijfers van IDC bekijken. Het bedrijf heeft de houding tegenover cloudmigratie bekeken en wat dit voor het bedrijf betekent. De resultaten waren een verrassing voor degenen die dachten dat de cloud alleen om technologie draait.

Uit de enquête bleek dat 35% vindt dat de juiste structuur en het juiste proces belangrijk zijn, terwijl 27% overtuigd is dat de juiste werknemers de belangrijkste factor vormen voor een succesvol project. In schril contrast daarmee denkt slechts 22% dat het kiezen van de juiste technologie het belangrijkste aspect is van een succesvol cloudproject.

Nog steeds ruimte voor mensen

De cloud implementeren in het bedrijfEr zijn een groot aantal gebieden waarbij menselijke interactie belangrijk is. Het gebruik van de cloud betekent dat er veel meer aandacht besteed moet worden aan Service Level Agreements (SLA’s), bijvoorbeeld hoe deze worden opgesteld en hoe er toezicht op wordt gehouden.  Machines hebben advocaten nog niet vervangen en dit is een gebied waarin definities en prestaties zeer belangrijk zijn.

Er bestaat ook nog het probleem met factureren: dit wordt geautomatiseerd, maar er gaat veel tijd zitten in het opzetten van de basis met de juiste procedures. Daarnaast willen veel organisaties een vorm van chargeback invoeren, zodat bedrijfsafdelingen kunnen betalen voor hun gebruik. Dit is een essentieel onderdeel van procedurele veranderingen die horen bij de overstap naar een cloudgebaseerde implementatie.

Werken meerdere clouds?

De implementatie van multi-clouds wordt steeds belangrijker. Het is bijna een natuurlijke implementatie als we kijken naar de opkomst van hybride implementaties. In dit scenario kunnen organisaties kiezen uit de implementatie die het beste bij ze past, of het nu gaat om een openbare of private cloud.

In zulke situaties is de noodzaak dat cloudimplementatie voldoet aan de wensen van de organisatie echter groter: of deze het technisch gezien aan kan, of de veiligheidsprocedures goed genoeg zijn en of de implementatie van alle cloudproviders leverbaar zijn in dezelfde vorm, zodat er een gemeenschappelijke rode draad door de gehele infrastructuur loopt. Bijvoorbeeld: worden workloads op dezelfde manier gemeten? Bestaat er een standaardvorm van factureren? Worden alle computerimplementaties op dezelfde manier berekend?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen, omdat iedereen met dezelfde parameters moet werken als het gaat om automatisering: dit is waar alle bedrijfsprocessen naast elkaar worden gelegd om te zorgen dat het bedrijf kan omgaan met de verstoring van de cloud.

Het klopt inderdaad dat de cloud draait om automatiseringprocessen, maar er is menselijke tussenkomst nodig om zo ver te komen. Mensen zijn simpelweg niet te vervangen.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology