Home » Technology » Cloud Computing » De consequenties van het niet-gebruiken van cloudcomputing

De consequenties van het niet-gebruiken van cloudcomputing

Tech Page One

De consequenties van het niet-gebruiken van cloudcomputing

 

Helpen bij het aanpassen aan verandering

Alle succesvolle bedrijven passen zich aan aan verandering. Soms gaat deze verandering bijna onmiddellijk: kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop Uber de taxibranche veranderde en veel gevestigde bedrijven dwong om nog eens naar hun bedrijfsmodellen te kijken.

Soms gaat de verandering heel geleidelijk: denk maar eens Alex Ferguson die Manchester United ruim 20 jaar aan de top wist te houden, met drie afzonderlijke teams. Bedrijven die zich niet aanpassen gaan daarentegen ten onder: Blockbusters en Kodak zijn bekende voorbeelden van bedrijven die de verandering niet zagen aankomen en zich niet op tijd aanpasten.

De IT-afdeling van een bedrijf moet een drijvende kracht zijn achter het vermogen om te veranderen. Als u terugkijkt op de transformaties die in de afgelopen 30 jaar in de IT hebben plaatsgevonden (de overgang van mainframe naar client/server, de opkomst van het internet en de groei van virtualisatie en de cloud), is het duidelijk dat CIO’s veel drastische veranderingen hebben moeten doorstaan.

Voorloper bij verandering

De consequenties van het niet-gebruiken van cloudcomputingDe cloud is de grote helpende hand hier en loopt voorop bij verandering. Bedrijven die van de datacenters van het voorgaande decennium zijn overgestapt op een modernere, flexibelere en dynamischere oplossing, lopen nu voorop.

De cijfers bevestigen dit: Volgens IDC heeft 40% van de bedrijven waar IT-afdelingen goed met veranderingen zijn omgegaan gekozen voor een cloudoplossing voor het bedrijf en de manier van zakendoen van het bedrijf getransformeerd. Als bedrijven maar moeilijk kunnen omgaan met verandering, gebruikt slechts 26% de cloud als een manier om de bedrijfsvoering te transformeren.

De cloud als wondermiddel?

Bedrijven die de cloud zien als een wondermiddel, zullen teleurgesteld worden. Het is verleidelijk om te denken dat kiezen voor openbare cloudservices van derden een snelle oplossing is, maar dit is geen goede strategie voor de lange termijn. In veel gevallen is een hybride aanpak de sleutel tot vooruitgang, dus CIO’s moeten goed nadenken over hoe ze implementaties kunnen combineren. De overstap naar een openbare cloud kan een onmiddellijke behoefte vervullen, maar voor het bereiken van het uiteindelijke doel is meer overweging nodig.

Bedrijven die zich in een snelveranderende markt bevinden zouden, in theorie, beter ingespeeld moeten zijn op dit soort veranderingen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd het geval. Bedrijven moet niet alleen op technologie bouwen, maar moeten er ook voor zorgen dat de onderliggende bedrijfsinfrastructuur dynamisch genoeg is om met grote veranderingen in de werkomgeving om te gaan.

Leer van Kodak

Wat een bedrijf het vermogen geeft om de noodzakelijke veranderingen door te voeren is niet de verticale sector waarin het zich bevindt, maar het vermogen van de IT-afdeling om zich snel aan te passen. Dit geldt zowel voor traditionele bedrijven als digitale bedrijven. Het allerbelangrijkst is de bereidwilligheid van de CIO om verandering te aanvaarden en de IT-infrastructuur zo in te richten dat het alle veranderingen aan kan.

In veel gevallen is het aanpassen van een IT-afdeling om te voldoen aan de veranderende bedrijfsvoering geen eenvoudige klus: het betekent afscheid nemen van geliefde beginselen waarop de IT-afdeling gestoeld is.  Maar niet aanpassen aan veranderende technologie kan een desastreus effect hebben. Vraag het maar aan Kodak.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology