Home » Technology » Cloud Computing » De huidige staat van cloudcomputing in Europese ondernemingen

De huidige staat van cloudcomputing in Europese ondernemingen

Tech Page One

De huidige staat van cloudcomputing in Europese ondernemingen

 

Gebruik van de cloud leidt tot efficiëntere bedrijfsvoering

De opkomst van cloudcomputing is een van de meest bijzondere transformaties binnen de IT. Ongeveer zes jaar geleden was het nog een stap die alleen gezet werd door de dapperste en meest innovatieve bedrijven, terwijl veel CIO’s juist zeiden dat hun infrastructuur nooit in de cloud gezet zou worden.

En kijk eens hoe snel het landschap veranderd is in die paar jaar: de cloud is nu een cruciaal deel van de zakelijke tools. We zien dit over de hele linie: voor start-ups vormt de cloud een natuurlijke keuze waarmee duizenden euro’s oprichtingskosten bespaard blijven, maar ook digitale bedrijven, waarbij veel innovatieve ontwikkelingen nodig zijn, willen graag gebruikmaken van de cloud.

De cloud bestaat in vele vormen

De huidige staat van cloudcomputing in Europese ondernemingenZelfs heel grote ondernemingen ontdekken dat hun infrastructuur in de cloud past. De technologie wordt zo door steeds meer organisaties gebruikt. Bovendien zijn bedrijven beter op de hoogte van het type cloud dat gebruikt moet worden. In de begintijd van deze nieuwe technologie, leek de cloud wel een synoniem van een publieke IaaS. Tegenwoordig zijn bedrijven echter volledig bekend met alle opties en kiezen ze, als ze naar de cloud gaan, vaak voor een hybride aanpak.

Volgens IDC zijn bedrijven te verdelen over drie categorieën als het gaat om hun keuze voor de cloud.  Een derde van de bedrijven is huiverig om überhaupt aan cloudcomputing te beginnen, een derde kiest de optie die het beste bij hun behoeften past en een derde geeft boven alles de voorkeur aan een cloudoplossing. Overheden moedigen CIO’s uit de publieke sector veelal aan om deze laatste optie te implementeren.

Enthousiast over de cloud

Uit onderzoek blijkt ook op andere manieren dat bedrijven enthousiaster worden over de cloud. Het aantal bedrijven dat van plan is om 40% of meer van hun IT-budget aan cloudservices te besteden, zal aan het einde van 2016 stijgen met vijf procent naar bijna 14%.

Waarom is er meer steun voor de cloud?  Omdat bedrijven die voor de cloud kiezen beter voorbereid zijn op toekomstige groei. Volgens een onderzoek van Dell zien bedrijven die voor een private cloud kozen de voordelen: organisaties die gebruikmaken van een private cloud hebben een groeiratio doorgemaakt dat 46% hoger lag dan dat van bedrijven die deze investering niet gemaakt hebben. De bedrijven die kozen voor openbare cloudservices hebben zelfs een groeiratio van 51% ervaren. Al met al een duidelijke indicatie van hoe cloudcomputing tot een efficiëntere bedrijfsvoering kan leiden.

Huiverigen blijven achter

Alle zorgen uit de beginfase zijn weggevaagd: het is niet helemaal waar dat er alleen maar enthousiasme is voor de cloud, er zijn nog steeds zorgen omtrent privacy, legacy-integratie en servicelevering, maar de trend beweegt duidelijk één kant op. Bedrijven die de voordelen van de cloud negeren en deze technologie niet inzetten als onderdeel van hun toekomststrategie, lopen het risico in de komende jaren ingehaald te worden.

En die CIO’s die ooit zeiden nooit een cloud te gaan gebruiken? Die zullen het nog moeilijk krijgen om aan hun leidinggevenden uit te leggen waarom de IT-afdeling de modernisering van het bedrijf tegenhoudt.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology