Home » Technology » Virtualization » De scheiding: de voordelen van het splitsen van bedrijfsnetwerken

De scheiding: de voordelen van het splitsen van bedrijfsnetwerken

Tech Page One

De scheiding: de voordelen van het splitsen van bedrijfsnetwerken

 

Het netwerk is altijd de spil van de computer geweest. Zelfs in de hoogtijdagen van persoonlijke computing in de jaren 80 waren we al op zoek naar nieuwe manieren om onze eigen desktopmachines met elkaar te verbinden zodra we aan ze gewend waren.

Op bedrijfsniveau noemen we deze periode ook wel het tweede platform. Het tijdperk van gedistribueerde systemen en verpakte betaalbare softwareapplicaties. Voor het tweede platform leefden we in het tijdperk van monolithische systemen en mainframes, oftewel in het eerste platform.

Nu is het tijd voor het derde platform.

Het tijdperk van het derde platform betekent het einde van de doorlopende (dus één keer aan te schaffen) softwarelicentie. Cloudgebaseerde, servicegebaseerde computing bestaat nu naast de implementatie op bedrijfsniveau van open standaarden. Dit brengt ons bij de vanzelfsprekende ontkoppeling van netwerksoftware en -hardware.

De scheiding: de voordelen van het splitsen van bedrijfsnetwerkenHoewel we het derde platform en diens levering van services aan mobiele smartphones, tablets en andere apparaten, waaronder die binnen het Internet of Things, algemeen hebben omarmd, kunnen we nog steeds stellen dat er nog een nieuwe evolutieperiode in aantocht is voor het netwerk.

Zoals IDC zegt: “Netwerken, als onderdeel van een infrastructuur, voelt de aanzienlijke effecten [van de evolutie van het derde platform], en men is altijd van mening geweest dat de transformatie van netwerkinfrastructuren achterloopt op de transformerende processen in andere onderdelen van de IT-infrastructuur.

Nu we dezelfde efficiënte ontkoppelingen die we hebben toegepast op de servicegebaseerde applicaties beginnen toe te passen op de diepere structuur van het netwerk, kunnen we zien hoe softwaregedefinieerde datacenters zorgen voor een beter beheerbare, meer modulaire, meer betrouwbare, flexibelere en meer kostenefficiënte benadering van IT-activiteiten; niet alleen voor het netwerk, maar ook voor andere computing- en storage-elementen.

Kun je een netwerk echt ‘innoveren’? 

Het klinkt bijna onlogisch, het innoveren van een netwerk. De backend van het back-office is immers niets anders dan een statische computerbasis en ruggengraat? Hoewel dit idee nog steeds heerst bij veel eindgebruikers, betekent een splitsing van de netwerkstack dat bedrijven kostenefficiënter kunnen worden en geavanceerde netwerkoplossingen beter aan kunnen laten sluiten op wat de klant nodig heeft.

Volgens het analysebureau “gelooft IDC dat deze uitdagingen kunnen worden aangepakt door middel van geavanceerde netwerktechnologieën, zoals SDN, netwerkvirtualisatie en virtualisatie van netwerkfuncties.”

IDC ziet open standaarden, open source software en de splitsing van netwerksoftware en -hardware als de sleutel tot netwerktransformatie, met name door meer kostenefficiëntie en door beter afgestemde netwerkactiviteiten mogelijk te maken die inspelen op wat nodig is voor de line of business en, uiteindelijk, de marktontwikkelingen van een bedrijf.

De tekenen van een op handen zijnde verstoring van de netwerk-status quo zijn al zichtbaar in de implementatie van netwerkvirtualisatie. Dit wordt steeds meer gemeengoed, in het bijzonder in grote organisaties.

De mogelijkheid tot infrastructuur-as-code

Organisaties richten zich nu op de netwerkflexibiliteit die mogelijk kan worden gemaakt door te kiezen voor een infrastructure-as-code-benadering. Netwerken worden opgesplitst, ontkoppeld en gedecentraliseerd; deze functies worden echter geëvenaard door een nieuwe integratielaag in de derde generatie platformen. Wanneer dit proces op intelligente wijze en met een positieve houding wordt uitgevoerd, komt er wellicht geen vierde platform (of hebben we dat niet eens meer nodig). Dat is in elk geval de huidige theorie.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Technology, Virtualization