Home » Technology » Software » De weg naar succes ligt vrij: 3 manieren waarop open standaarden de toekomst zijn

De weg naar succes ligt vrij: 3 manieren waarop open standaarden de toekomst zijn

Tech Page One

10-747x325_b

 

Een van de grootste veranderingen in de IT-implementatie van pakweg het voorbije decennium is de opkomst van een meer open aanpak

Het is nog niet zo lang geleden dat veel bedrijfssystemen gebaseerd waren op één enkele architectuur. Deze aanpak had zijn oorsprong in het mainframetijdperk, toen organisaties hun hele IT-omgeving lieten implementeren door één leverancier.

Open versus bedrijfseigen

De weg naar succes ligt vrij: 3 manieren waarop open standaarden de toekomst zijn

De keuze om één enkele leverancier in te schakelen was niet ongegrond. Vanuit historisch standpunt zijn heterogene systemen moeilijker in beheer, maar ze kunnen ook duurder zijn en meer beperkingen hebben. De moderne aanpak bestaat erin de beste producten te gebruiken in een bedrijfsnetwerk en open standaarden als platform te gebruiken: kijk maar hoe Apache de webservermarkt heeft gedomineerd en bedrijfseigen oplossingen in het niet deed verzinken.

“Het is geen groot geheim dat de verkoop van bedrijfseigen oplossingen winstgevender is dan de verkoop van oplossingen op basis van open standaarden”, aldus dr. Donald Ferguson, vicepresident en CTO van de Dell Software Group. “Het is ook alom bekend dat bedrijfseigen oplossingen niet altijd in het belang van de klant zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de meest geavanceerde, krachtige IT-omgevingen in de wereld gebaseerd zijn op open standaarden, dat zij niet alleen de meest efficiënte systemen zijn, maar ook de meest effectieve. Open standaarden zijn zelfs noodzakelijk om innovatieve oplossingen te bouwen die een ongelooflijke functionaliteit en waarde opleveren.”

We zien dat de eindproducten hiervan in verschillende gebieden worden ingezet. Een van de meest duidelijke voorbeelden is de manier waarop serverconfiguratiebeheerders baat kunnen hebben bij open software. Tegenwoordig zou een hardwareleverancier die zijn klanten een beperkte keuze biedt, niet lang overleven.

Netwerken

Een van deze gebieden zijn de open netwerken: ze werken aan de hand van dezelfde principes die serverimplementatie hebben getransformeerd, waarbij een uitgebreid aanbod aan producten efficiënter wordt gekoppeld. Dell heeft aan deze aanpak een nieuwe impuls gegeven dankzij het Open Network Initiative, waarmee klanten kunnen kiezen op welk besturingssysteem zij hun netwerkhardware draaien en zij niet langer aan leveranciersgebonden zijn.

Maar niet alleen netwerken hebben geprofiteerd van de open aanpak. Veel cloudimplementaties zijn gebouwd op OpenStack, een omgeving waarin beheerders een heterogeen, open systeem kunnen bouwen om clouddiensten aan te bieden. Veel leveranciers werken samen om van OpenStack een geschikt medium te maken voor cloudtoepassingen. Al snel werd het de standaard binnen open-cloudsystemen.

De opkomst van mobiele apparaten

In de toekomst zullen we andere manieren zien waarop open standaarden gelanceerd worden. Een van de meest radicale veranderingen in de branche is het zogeheten ‘internet der dingen’ (Eng. ‘Internet of things’), waarbij meer apparaten op het netwerk aanwezig zijn. Deze mobiele apparaten zijn ontstaan zonder enige vorm van standaardisatie, maar in 2014 hebben Samsung, Dell en Intel het Open Interconnect Consortium opgericht, dat het doel heeft om open standaarden te brengen naar deze opkomende technologie.

Dit zijn slechts drie manieren waarop organisaties een beroep doen op open standaarden binnen een bedrijfsomgeving, en er zullen er nog veel meer volgen. De moderne CIO moet flexibeler zijn in zijn of haar aanpak en voorbij de bedrijfseigen systemen kijken: er zit geen toekomst in leveranciersgebondenheid of beperkte beschikbaarheid.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Software, Technology