Home » Technology » Converged Infrastructure » Een nieuw tijdperk voor future-proof softwaregedefinieerde open netwerken

Een nieuw tijdperk voor future-proof softwaregedefinieerde open netwerken

Tech Page One

A new dawn for future-proofed software-defined open networking main article image

 

In den beginne bestond het universum uit bedrijfsgebonden sets van technologieplaneten die allemaal in hun eigen baan bleven. Vele gingen achteruit en werden uiteindelijk zelfs weggevaagd.

De aarde koelde af, de eerste levensvormen veranderden in fossielen en netwerken en interconnectiviteit werden geboren, gevolgd door open source en softwaregedefinieerd beheer.

Een nieuw era van softwaregedefinieerde controles

A new dawn for future-proofed software-defined open networking body text imageIn het nieuwe tijdperk der mensen, ontwikkelden we ons eindelijk verder dan alleen stenen tegen elkaar slaan. In sommige gevallen hadden we niet eens fysieke stenen meer nodig! Softwaregedefinieerde controles bleken namelijk in staat tools, platforms en werkmethoden te beschrijven.

Vanuit de technologische middeleeuwen zijn we gaan werken aan een nieuw idee van de wereld (nu de wereld der technologie), waarbij open softwaregedefinieerde netwerkstandaarden opbloeiden.

Dit was nog niet zo eenvoudig, want niet alles dat ‘nodig’ was, was vanaf het begin aan duidelijk. Er was (en is nog steeds) een bepaalde mate van platformvernieuwing nodig om deze nieuwe, losgekoppelde open wereld van softwaregedefinieerde interconnectiviteit te bereiken.

Technologieanalysebureau IDC ziet open standaarden, open source-software en de loskoppeling van netwerksoftware en -hardware als de belangrijkste stappen in de netwerktransformatie die moet plaatsvinden om naar een softwaregedefinieerd netwerk te gaan.

Van legacy netwerken naar softwaregedefinieerd

Zelfs als we accepteren dat veel van onze oudere netwerkarchitectuur behoefte heeft aan transformatie naar een nieuwe future-proof softwaregedefinieerde vorm, is het nog geen eenvoudige opgave. Veranderingen in beveiliging, prestaties en beheerbaarheid gebeuren niet zomaar.

IDC-analisten wijzen op het wezenlijke probleem van tekorten aan vaardigheden in competenties met betrekking tot geavanceerde softwaregedefinieerde netwerktechnologieën.

“Leveranciers en hun partners moeten het ontwikkelingstempo van hun personeel opvoeren en geavanceerde netwerkservices aanbieden die gericht zijn op het transformeren van de netwerkinfrastructuur van klanten, maar klanten zelf moeten ook ook werken aan het verder ontwikkelen van hun vaardigheden” schreef het bedrijf in een onlangs verschenen whitepaper.

De softwaregedefinieerde kloof overbruggen

igenlijk hebben we dus een soort kloof voor ons. Er zit een breuk tussen de huidige staat van netwerkkennis en nieuwe theorieën waaruit technologieën zoals softwaregedefinieerd netwerken (SDN), netwerkvirtualisatie en netwerkfunctievirtualisatie (NFV) ontstaan.

Om het nieuwe tijdperk van future-proof, softwaregedefineerde netwerken volledig tot bloei te laten komen, moeten we de grootte en vorm van de line-of-business functies die we willen ondersteunen met deze nieuwe vorm van IT onderzoeken, beschrijven en specificeren.

Drie softwaregedefineerde geboden

Om vooruitgang te stimuleren, moeten we onszelf drie duidelijke instructies geven:

  • We moeten het leveringsframework van IT-services verbeteren dat we gebruiken om deze nieuwe computing-, storage- en softwaregedefineerde netwerkkracht online te brengen.
  • We moeten certificerings-, governance- en compliance-processen instellen voor onze nieuwe en veranderende softwaregedefinieerde IT-netwerken.
  • We moeten een softwaregedefinieerde netwerklevenscyclus bouwen (rond onze softwareapplicatielevenscycli) die flexibeler kan inspelen op de veranderende behoeften van het bedrijf en zijn data-touchpoints.

Het nieuwe tijdperk is aangebroken, maar nog niet overal is dit zichtbaar … Slimme bedrijven richten zich nu al op de softwaregedefinieerde toekomst.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Converged Infrastructure, Technology