Home » Technology » Cloud Computing » Flexibele ondernemingsoplossingen: hoe voorkomt u een doodlopend punt in uw technologische roadmap?

Flexibele ondernemingsoplossingen: hoe voorkomt u een doodlopend punt in uw technologische roadmap?

Tech Page One

Vergrendeld, niet gebonden: flexibiliteit in ondernemings-IT inbouwen

Flexibele ondernemingsoplossingen: hoe voorkomt u een doodlopend punt in uw technologische roadmap?

 

Verandering is een onvermijdelijk (en volgens sommigen essentieel) deel van het bedrijfsleven. Technologie vormt de kern van die verandering. Enkele van de grootste innovaties in de zakelijke wereld komt uit de IT: het internet zelf is de meest zichtbare ontwikkeling daarvan.

Maar niet alle technologie kan even goed verandering aan als je zou verwachten.

Sommige IT is niet flexibel omdat zij verouderd is. Soms is het gebrek aan flexibiliteit te wijten aan de manier waarop systemen en applicaties zijn ontworpen om slechts één taak uit te voeren, waardoor technologische ‘silo’s’ ontstaan in de organisatie.

Door een beroep te doen op slechts één leverancier kan een technologische roadmap ontstaan die geen ruimte laat voor groei, uitbreiding of nieuwe ontwikkelingen.

Dat vormt een probleem voor de CIO, vooral wanneer systemen gebonden zijn aan één enkele leverancier, of een technologieplatform dat niet aangepast kan worden.

Vergrendeld, gebonden

Flexibele ondernemingsoplossingen: hoe voorkomt u een doodlopend punt in uw technologische roadmap?Bedrijfseigen systemen of systemen van één enkele leverancier zijn aanvankelijk wel aantrekkelijk, omdat zij beloven het werk voor elkaar te krijgen. De keerzijde van de medaille is verlies van flexibiliteit. Sommige leveranciers promoten ook nauw gekoppelde hardware- en softwareoplossingen.

Maar zoals bij alle gesloten systemen, betalen ondernemingen dan de hoofdprijs voor integratie. En CIO’s moeten zich er op hun gemak bij voelen dat zij zoveel controle van de IT-architectuur afstaan aan één leverancier.

Er is ook het risico om een installatie te verwijderen en te vervangen, als enkele jaren later blijkt dat een leverancier niet een nieuw systeem kan aanbieden dat aan de eisen van het bedrijf voldoet.

CIO’s moeten de kruising van traditionele en ‘nieuwe’ IT in goede banen leiden, en technologieën zoals de cloud, virtualisatie of softwaregedefinieerde systemen laten werken voor hun organisaties.

“Leveranciersgebondenheid bestaat, hoe hard u ook probeert om het te vermijden”, aldus Clive Longbottom van analysebureau Quocirca. “Zorg dat u over de juiste middelen beschikt voor een bepaalde workload op abstracte wijze. U moet er met andere woorden voor zorgen dat workloads verplaatst kunnen worden van commerciële, opensource- of eender welk platform. Net zoals Dell doet met Boomi en de rest van diens systemen voor cloudbeheer.”

Open fundamenten

Bedrijven zijn hierbij het best gebaat met een IT-omgeving op basis van een fundament van open standaarden, dat de initiële kosten in balans brengt met flexibiliteit en de potentiële groeiondersteuning.

Analisten van GigaOm Research waarschuwen echter dat CIO’s moeten opletten dat zij niet van de ene gesloten omgeving naar de andere gaan. Sommige cloudplatforms zijn bijvoorbeeld verre van open, en het verplaatsen van applicaties naar een andere service kan tal van problemen met zich meebrengen. “Leveranciersgebondenheid bestaat ook in de cloud”, zeggen ze. “Een van de specifieke voordelen van de cloud was dat er geen leveranciersgebondenheid zou zijn en dat applicaties makkelijk overdraagbaar zijn.”

Klaar voor de toekomst

Een ondernemings-IT-architectuur moet voorbereid zijn op verandering en niet gebonden zijn aan één platform of systeem. En het IT-team moet juist de silo’s elimineren en systemen verwijderen die niet flexibel genoeg zijn, zowel in afdelingen als in de hele onderneming.

Dat betekent kiezen voor de juiste technologiepartners die tal van platforms en IT-afleveringspaden ondersteunen, waaronder de cloud.

Een schaalbare, en in het ideale geval modulaire benadering op basis van standaarden, klinkt als een haast onhaalbaar ideaalbeeld. Maar het is de beste manier om ervoor te zorgen dat technologie het bedrijf ondersteunt en dat het bedrijf niet gebonden is aan één leverancier.

 

 

Stephen Pritchard

Stephen Pritchard

Stephen heeft al meer dan 21 jaar als technologiejournalist gewerkt. Zijn belangrijkste focusgebieden zijn onder andere technologie, telecommunicatie, wetenschap en milieu. Hij presenteert en produceert de FT tweewekelijkse „Connected Business“ podcast, die gaat over informatietechnologie. Hij schrijft, presenteert en produceert video- rapporten voor een breed scala aan media als redacteur en columnist voor IT- Pro en Infosecurity Magazine. Daarnaast spreekt Stephen over trends in zowel de technologie en telecommunicatie, de journalistiek als de media. Hij is ook voorzitter geweest voor evenementen van de Financial Times, GigaOM en Infosecurity Magazine.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology