Home » Technology » Security » Hoe boefproof is jouw laptop?

Hoe boefproof is jouw laptop?

Tech Page One

boefproof-main

 

Gartner heeft berekend dat 28% van alle zakelijke data uitsluitend op laptops en andere mobiele apparaten staat. Uit onderzoek van Spiceworks blijkt dat een derde van de bedrijven Dropbox gebruikt zonder betrokkenheid van IT. En volgens Ponemon bevat bijna de helft van de verloren laptops vertrouwelijke data. Geldt dat niet voor jou, omdat je niet bij een multinational of bij een bank werkt? Trustwave Research weet te vertellen dat 90% van alle datalekken juist bij kleine bedrijven plaatsvindt.

Werk is geen locatie meer

Omdat ik net als veel andere professionals vooral onderweg ben, begrijp ik dat je soms geen andere keus hebt. Op 11 kilometer hoogte heb je nu eenmaal geen toegang tot de netwerkdrive. En soms wil je even snel een bestand bewerken of je webmail lezen. Dat gaat vaak sneller en gemakkelijker op een privé tablet met 4G dan op een laptop met VPN. Ook het delen van grote bestanden via public cloud-services of usb-sticks is mij niet onbekend.

Daarnaast verzamelen en verwerken we met z’n allen steeds meer data. Data die we van werk- en wetgever moeten beschermen. Data van burgers, klanten, collega’s, patienten, partners en leveranciers. Gegevens die soms op een privé laptop staan, omdat steeds meer werkgevers een BYOD of thuiswerkbeleid hebben.

Gelukkig ben ik nog nooit een usb-stick, laptop, tablet of telefoon verloren. En mócht het mij ooit gebeuren, dan kan ik vertrouwen op sterke data-encrypie. Transparante encryptie die er op de achtergrond voor zorgt dat al mijn data altijd versleuteld is, ongeacht waar het zich bevindt.

Bescherm je data!

The young businessmanHoe doe je dat? Hoe bescherm je intellectueel eigendom? En hoe blijf je voldoen aan de steeds strenger wordende privacywetgeving? Hoe dwing je encryptie af in een omgeving die bestaat uit bedrijfs- en privécomputers, Android en iOS apparaten en verschillende public cloudservices? Hoe zorg je ervoor dat gebruikers beveiliging niet als last ervaren? En – misschien wel net zo belangrijk – hoe bewijs je binnen 72 uur na een datalek dat de data – ondanks verlies of diefstal – nog steeds veilig is?

Probeer databeveiliging zo simpel mogelijk te houden, voor zowel de IT-afdeling als voor de gebruiker. Voorkom dat werknemers verschillende oplossingen naast elkaar moeten gebruiken om hun data te beschermen. Zorg ervoor dat ze op een vertrouwde manier kunnen blijven werken. Een pre-boot wachtwoord voelt veilig, maar het wordt door veel gebruikers opgeschreven. Omdat deze vaak verplicht complexe wachtwoorden nu eenmaal lastig te onthouden zijn.

Zorg er daarnaast voor dat gebruikers de software niet kunnen verwijderen. Zijn lokale administrator rechten een must? Kies dan voor een oplossing die bij de-installatie niet de encryptie zelf verwijdert, maar alleen de sleutels. En maak het tenslotte onmogelijk dat encryptiesleutels voor elke beheerder leesbaar in de Active Directory staan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een ontevreden werknemer gegevens buitmaakt.

Wij van Dell hebben de verplichting de data van onze klanten te beschermen. We kunnen je ook helpen hetzelfde te doen voor jouw klanten, patienten of collega’s. Daarnaast kun je ook zelf een aantal dingen doen om data te beveiligen door mobiele apparaten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor criminelen.

Vanuit de overheid wordt hier de komende maanden veel aandacht aan besteed. De campagne boefproof is zowel bedoeld voor consumenten en hun smartphones, én voor de ondernemer of werknemer die met zijn of haar privé device werkt. Via een paar simpele stappen kun je je device eenvoudig tegen diefstal beschermen.

Check op de site van het ministerie van Veiligheid en Justitie hoe je je smartphone of tablet Boefproof maakt: http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof/smartphone-boefproof-maken, zodat je zeker weet dat je data boefproof is, en de dag waarop je een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens moet doen hopelijk nooit komt.

Datasheet: http://i.dell.com/sites/doccontent/shared-content/data-sheets/en/Documents/DDPE-Enterprise-Edition-Spec-Sheet.pdf

 

Joris van der Linde

Joris van der Linde

Joris van der Linde vond zijn ware passie in het millenniumjaar: computerbeveiliging. Momenteel is Joris bij Dell commercieel verantwoordelijk voor endpoint security in Nederland en de Nordics. Hij helpt klanten bij het beter beveiligen van data op pc en Mac, door traditionele technologie uit te faseren.

Laatste Artikels:

 

Tags: Security, Technology