Home » Technology » Security » Hoe hackers Wi-Fi gebruiken om je wachtwoorden te stelen

Hoe hackers Wi-Fi gebruiken om je wachtwoorden te stelen

Tech Page One

Hoe hackers Wi-Fi gebruiken om je wachtwoorden te stelen

 

De mogelijkheid te profiteren van gratis Wi-Fi op diverse openbare locaties in het land kent een prijs. Bij draadloze netwerken voor thuis of kantoor is er vaak een vaste groep geautoriseerde gebruikers die als enige toegang heeft. Wi-Fi in openbare ruimtes staat echter open voor een grote groep van ‘vreemdelingen’ die zich in bijvoorbeeld hetzelfde café, bibliotheek of andere openbare gelegenheid bevinden. Als het Wi-Fi-netwerk niet beveiligd is met een wachtwoord dan kunnen deze vreemdelingen zich bijvoorbeeld ook op de parkeerplaats bevinden of zelfs in een nabijgelegen gebouw. Dat klinkt niet als heel veilig.

Het kan moeilijk voor te stellen zijn voor degenen die zich in die openbare ruimte bevinden dat anderen die daar niet zijn, toegang kunnen krijgen tot hun persoonlijke gegevens. Vooral zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Maar omdat uw gegevens verstuurd worden via radiogolven naar een router, kunnen ze gemakkelijk worden onderschept door iemand met slechte bedoelingen, die beschikt over de juiste tools en kennis.

Hoe wordt het gedaan?

Hoe hackers Wi-Fi gebruiken om je wachtwoorden te stelenHackers gebruiken heel veel verschillende manieren om aan toegang tot gebruikersinformatie te komen. Veel hackers gebruiken bijvoorbeeld software om signalen te onderscheppen waardoor ze alle informatie van een gebruiker kunnen zien op het scherm van iemand die hetzelfde gratis Wi-Fi-netwerk gebruikt. Deze hack-software, genaamd “sniffer software,” kijkt naar het verkeer van en naar een draadloze router om belangrijke informatie te onderscheppen.

Een andere populaire methode die wordt gebruikt door hackers is het opzetten van rogue Wi-Fi hotspots in gebieden waar veel mensen waarschijnlijk op zoek zijn naar Wi-Fi-verbinding. Deze hotspots kunnen generieke namen als “gratis Wi-Fi” gebruiken om gebruikers over te halen in te loggen op het netwerk. Eenmaal ingelogd kunnen dan hun persoonlijke gegevens worden verzameld.

Wat kun je doen?

De beste oplossing om Wi-Fi in openbare locaties beter te beveiligen, zou moeten komen van de leveranciers van de hotspots. In deze apparatuur staat de encryptie van Wi-Fi-signalen vaak niet standaard ingesteld, omdat er vanuit wordt gegaan dat dit door een beheerder wordt geregeld. Dit is meestal niet het geval, waardoor de consument allerlei risico’s loopt bij het gebruik van deze gratis hotspots. Aanbieders van deze Wi-Fi-apparatuur zouden daarom versleuteling verplicht moeten instellen om hun klanten de gebruikers van de hotspots beter te beschermen.

Een andere manier om zo’n hackers-aanval te voorkomen is nooit gebruik te maken van gratis Wi-Fi. Voor hen die op regelmatige basis onderweg inloggen, zal een Virtual Private Networking (VPN) account veel hacks voorkomen. De kosten zijn over het algemeen minimaal en slechts een snelle login is vereist nadat de gebruiker is verbonden met Wi-Fi om de extra zekerheid te geven.

Een persoonlijke hotspot op basis van 4G is een andere optie voor frequente reizigers. Deze hotspot biedt de gebruiker zijn of haar eigen mobiele verbinding en kan worden beveiligd met een wachtwoord, net als in een Wi-Fi-netwerk in huis. Deze optie kost over het algemeen meer dan veel mobiele abonnementen, dus voor een gebruiker met een beperkt budget is het wellicht geen goede keuze.

Voor degenen die regelmatig gebruik moeten maken van Wi-Fi, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hackers buiten de deur te houden. Allereerst is het belangrijk om de naam van een gratis Wi-Fi-netwerk te controleren voordat je er op inlogt.

Als het netwerk niet is beveiligd met een wachtwoord, is het misschien een goed idee om weg te blijven. Probeer tot slot bij het gebruik van openbare Wi-Fi, te vermijden dat gevoelige informatie zoals creditcardgegevens of BSN-nummers ergens ingevoerd worden. Hoewel dit geen garantie is dat er geen informatie wordt onderschept, is het een goed idee om het leven van de hacker niet te makkelijk te maken.

 

 

Stephanie Faris

Stephanie Faris

Stephanie Faris werkt in de IT-sector sinds 1999 als helpdesk supervisor en multimedia-coördinator voor de staat Tennessee. Ze schijft kleine business blogs voor verschillende technologiewebsites, zoals Intuit, Go Payment, The Motley Fool en SmallBizTechnology.com. Daarnaast is Stephanie ook kinderboekenauteur.

Laatste Artikels:

 

Tags: Security, Technology