Home » Technology » Mobility » Hoe Windows 10 EDP de beveiliging kan verbeteren met BYOD

Hoe Windows 10 EDP de beveiliging kan verbeteren met BYOD

Tech Page One

D

 

Cloudsoftware helpt medewerkers veiliger te werken

De wereld is aanzienlijk veranderd ten opzichte van het model dat in de jaren tachtig en negentig de overhand had, toen we overstapten van mainframes naar client-serversystemen en naar een arena waarin Microsoft domineerde.

Microsoft hoopt zijn dominante positie te behouden nu we ons opnieuw in een overgangsfase bevinden: bedrijven gaan in de cloud opereren en willen mobieler en slagvaardiger worden, en werkmethoden lijken flexibeler te worden.

Flexibiliteit

body text image (1)Het bedrijf wil profiteren van die flexibiliteit. Medewerkers willen niet meer van 9 tot 5 in één kantoor werken. Ook willen ze hun eigen apparaten mee naar kantoor nemen, iets wat veel bedrijven actief stimuleren.

De reden hiervoor is duidelijk. Volgens een onderzoek onder Amerikaanse bedrijven uit 2014 van Gartner had slechts een derde van die bedrijven een BYOD-policy en vereiste slechts vijftien procent van de bedrijven dat hun medewerkers zich daaraan hielden, ook al moedigde een kwart van de bedrijven medewerkers aan persoonlijke apparaten voor hun werk te gebruiken.

Managers zien graag dat medewerkers efficiënt en productief gebruikmaken van IT, maar er zijn ook zorgen over hoe die technologie moet worden beheerd.

Enterprise Data Protection

Windows 10 wil hier verandering in brengen door een aantal nieuwe functies te introduceren waarmee medewerkers veilig met hun toepassingen kunnen werken terwijl de bedrijfstoepassingen worden beschermd. In het verleden was dit een beetje omslachtig, maar Microsoft heeft een nieuwe functie geïntroduceerd om dit proces te verbeteren, de Enterprise Data Protection (EDP). Bedrijfstoepassingen worden beveiligd terwijl gebruikers tegelijkertijd bij hun eigen gegevens kunnen. Voor medewerkers die hun eigen apparaten onderweg gebruiken, kan EDP worden gebruikt in combinatie met Rights Management Services (RMS) van Microsoft.

Net voor de lancering van Windows 10 legde Brad Anderson, vice president van Enterprise Client and Mobility van Microsoft uit hoe de twee werelden naast elkaar kunnen bestaan. “Er zijn enkele toepassingen die mensen zowel in privé- als bedrijfssituaties willen gebruiken. Overdag gebruikt een medewerker Excel misschien om bedrijfsinhoud te maken. Het bedrijf wil dit soort gevoelige data beschermen en beleid toepassen voor de plaats waar de gebruiker deze bedrijfsinhoud kan opslaan. Thuis gebruikt dezelfde persoon Excel misschien om het budget voor een vereniging op te stellen. In dit geval mag het DLP-beleid (Data Loss Prevention) niet gelden en mag de IT-afdeling niet eens weten hoe de toepassing wordt gebruikt in het privéleven van de medewerker.”

De veiligheid bewaken

Hoe dit in de praktijk werkt, is dat een Windows 10-gebruiker zich na het opstarten automatisch bij Azure Active Directory aanmeldt. Vanaf dat moment neemt de Microsoft-functie Intune het over. Intune is de ware motor achter BYOD binnen een Microsoft-omgeving. Deze cloudfunctie beheert mobiele apparaten en toepassingen, biedt medewerkers de informatie die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen en zorgt tegelijkertijd dat de bedrijfsinformatie veilig blijft. Intune werkt samen met Configuration Manager, onderdeel van het System Center-productpakket, dat wordt gebruikt om de mobiele apparaten te configureren.

Microsoft heeft duidelijk nagedacht over hoe zijn producten BYOD-implementaties moeten ondersteunen. Niets doen was geen optie, gezien het wijdverspreide gebruik van deze praktijk en de behoefte om persoonlijke en bedrijfstoepassingen gescheiden te houden. Het gebruik van EDP heeft veel bedrijven de weg vooruit laten zien

 

 

Max Cooter

Max Cooter

Max is een freelance journalist die al over een breed scala aan IT-onderwerpen heeft geschreven. Hij stichtte IDG Techworld en Cloud Pro, een van de eerste dedicated cloud publicaties. Daarvoor was hij redacteur van Network Week. Als freelancer heeft hij bijgedragen aan IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet magazine, PC Business World en vele andere. Max heeft ook op vele conferenties lezingen gegeven en was commentator voor de BBC, ITN en computerzender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Mobility, Technology