Home » Technology » Converged Infrastructure » Hoe zal de architectuur van datacenters er in de toekomst uitzien?

Hoe zal de architectuur van datacenters er in de toekomst uitzien?

Tech Page One

Hoe zal de architectuur van datacenters er in de toekomst uitzien?

 

Datacenters zijn een begrip, een entiteit, een fundamentele IT-realiteit. Maar wat zijn het en hoe veranderen ze de nabije toekomst?

We begrijpen dat de term datacenter verwijst naar een faciliteit geschikt is om apparatuur en bedrijfsexpertise van bedrijfsniveau onder te brengen en dus ook te centraliseren.

Niet zomaar een paar schijven

Een datacenter is meer dan alleen een verzameling van cloudserverracks, harde schijven en koelsystemen, hoewel die er ook bij horen.

Datacenters geven intelligence een boost in de vorm van softwaregedefinieerde controles, die zijn toegewezen aan kenmerken zoals de continuïteit van de service, disaster recovery en beveiliging. Intelligence bestaat ook om scheidingscontroles te creëren, waarmee er meer dan één klant van dezelfde cloudserver gebruik kan maken. Hier komt de uitdrukking ‘meerdere tenants’ in de public cloud vandaan.

Maar dat is op dit moment alles. Dat is hoe datacenters er momenteel uitzien.

Hoe zal de architectuur van datacenters er in de toekomst uitzien?In de nabije toekomst moeten we ons schrap zetten voor de enorme hoeveelheid data die we gezamenlijk gaan genereren via het internet der dingen (Internet of Things, IoT), in al zijn vormen. Het IoT manifesteert zichzelf als een enorm netwerk van miniatuurcomputers (meestal niet erg krachtig) in de vorm van sensors, meters en (in sommige gevallen) de apparatuur die we bij ons dragen. Het IoT is er al, maar zal zich snel uitbreiden. Dit zal verregaande gevolgen hebben voor de grootte van de datacenters die we voor de toekomst moeten gaan bouwen.

Wat er echt toe doet is de manier waarop bedrijven de inzichten gebruiken die we halen uit de data die worden gegenereerd door het IoT. Als dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is het nieuwe datatijdperk aangebroken.

Wanneer het datatijdperk echt is aangebroken

We kunnen stellen dat de echte opkomst van het ‘datatijdperk’ nog moet komen. In de nabije toekomst hebben kleine onafhankelijke bedrijven in iedere branche toegang tot hetzelfde soort marktinformatie als grote ondernemingen. De buurtwinkel gaat op dezelfde manier zakelijke beslissingen nemen zoals multinationals dat doen. Dit doen ze meestal met behulp van ontzettend krachtige mobiele technologie, wat betekent dat ze snel, vaak en overal beslissingen kun nemen. Dit alles gebeurt met informatie die gewonnen wordt uit het datacenter, dat backend intelligence levert.

In wat meer technische termen gezegd, de nieuwe generatie datacenters bevatten functies zoals:

  • Geautomatiseerd schalen van hulpbronnen om knelpunten te voorkomen
  • Geautomatiseerde bediening van provisioning voor het instellen van nieuwe clouds
  • Containerisatie als vorm van veilige partitioneringsarchitectuur
  • Native bediening van datadeduplicatie voor efficiënte opslag
  • Intelligence voor het uitvoeren van datacompressie bij de bron

Zoals Jack Woods schreef op Silicon Angle in 2014, “De technologie rondom datacenters is gepositioneerd om zich nog drastischer te ontwikkelen [dan voorheen], als het aankomt op conceptie, configuratie en gebruik.”

Het is tijd om u voor te bereiden op de toekomst

Waar dit allemaal op neerkomt, is dat er een nieuw type datacenter moet worden gebouwd.

In het datacenter van de toekomst behoort silogebaseerde technologie met vaste functies voor applicaties die voorheen statisch waren tot het verleden.

Het datacenter van de toekomst bevat in essentie een softwaregedefinieerde infrastructuur. En wat cruciaal is, is dat bedrijven die in staat zijn te profiteren van dit nieuwe computertijdperk, de bedrijven zijn die ook hun eigen softwaregedefinieerde infrastructuren in gebruik hebben genomen.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Converged Infrastructure, Data Center, Technology