Home » Technology » Cloud Computing » Hybrid cloud: omgaan met verwachtingen binnen het bedrijf

Hybrid cloud: omgaan met verwachtingen binnen het bedrijf

Tech Page One

Hybrid cloud: omgaan met verwachtingen binnen het bedrijf

 

Hybride – meer dan een technische keuze

Veel organisaties zien cloudcomputing als dé manier om vooruit te komen en bijna allemaal kiezen ze voor de hybride vorm.

Hoewel maar enkele bedrijven hun hele IT-infrastructuur naar de cloud hebben verplaatst, maken de meeste inmiddels wel gebruik van een of meer cloudservices.

De trend naar hybride

Deze trend is wereldwijd. Volgens een onderzoek uit 2015 van het Cloud Industry Forum, gebruikt 84 procent van de organisaties in het Verenigd Koninkrijk minstens één cloudproduct. Er geldt wel een beperking aan die support: slechts 15 procent van de bedrijven verwacht alles naar de cloud te verplaatsen. De meeste bedrijven blijven een hybride aanpak hanteren. Deze bevindingen worden ondersteund aan de andere kant van de oceaan. Een rapport van RightScale geeft aan dat 82 procent van de bedrijven in de Verenigde Staten voor een hybride aanpak heeft gekozen.

Wat zijn dan de belangrijkste problemen rondom het gebruik van de hybrid cloud? Het klinkt zo eenvoudig: plaats alles wat niet vertrouwelijk is in de public cloud en houd alles wat wel vertrouwelijk is privé.

Er zijn verschillende manieren om het beheer van de hybrid cloud aan te pakken. Microsoft legt bijvoorbeeld veel nadruk op zijn ‘cloud first’-strategie, wat inhoudt dat de technologie de kern van zijn producten vormt.  De wortels van Azure, het cloudproduct van Microsoft, liggen in het hart van Windows. Dankzij de dominante positie van dit systeem bij bedrijven, is dit een uitstekend startpunt voor de overgang naar een cloudsysteem.  En dan hebben we nog niet eens gekeken naar hoe Office 365 een cloudvervanging voor Office is geworden.

Vooraf geconfigureerd en geoptimaliseerd

Hybrid cloud: omgaan met verwachtingen binnen het bedrijfDe migratie wordt bovendien gemakkelijker gemaakt door de bijdrage van leveranciers aan dit proces. Vorig jaar heeft Dell ook een serie servers aangekondigd die geoptimaliseerd en vooraf geconfigureerd zijn voor Azure, om het overgangsproces naar de cloud te versoepelen.  De alternatieve manier is om een ‘best of breed’-aanpak te hanteren, waarbij een combinatie wordt gebruikt van een reeks servers, services van een public cloudprovider, een apart beheerplatform en beveiligingsmodules.

Het voordeel hiervan is dat u de meest geschikte producten voor uw behoeften kunt kiezen en u er door betalen-per-gebruik voor kunt zorgen dat uw keuze het meest kostenefficiënt is. Het nadeel van deze methode is dat het enorme inspanningen kost om het proces te beheren en de onderdelen samen te voegen.

Bedrijfscultuur

De technische uitdaging is echter maar een deel van het probleem. Vaak vormt de bedrijfscultuur ook een obstakel voor het beheren van hybride systemen door de manier waarop de IT-infrastructuur is samengesteld. Er zijn geen heldere overlappingen. Zo kan het zijn dat een businessunit met cloud-ERP of verkoopsoftware werkt, een financieel directeur of een juridische team een cloudcontract afsluit, een IT-manager een serverfarm regelt, een beveiligingsexpert beveiliging tegen malware en inbraak zoekt en er ook nog een team is dat software ontwikkelt.  Al deze medewerkers kunnen in een bestaande omgeving samenwerken, maar als een bedrijf op zoek is naar een coherentere IT-aanpak en bestaande systemen in een hybride setting wil samenbrengen, moeten de bedrijfsprocessen ingrijpend op de schop.

De komst van de cloud moet het einde inluiden van systemen die niet met elkaar samenwerken en de introductie vormen van een IT-strategie met meer samenhang. De hybride vorm zou daar een onderdeel van kunnen en moeten zijn. Deze optie mag echter nooit als eenvoudig worden beschouwd, en het hele bedrijf moet opnieuw worden overdacht voordat de hybrid cloud een onderdeel van de IT-structuur van een bedrijf kan worden.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology