Home » Technology » Converged Infrastructure » Hyper-convergentie en geconvergeerde infrastructuur – wat is het verschil?

Hyper-convergentie en geconvergeerde infrastructuur – wat is het verschil?

Tech Page One

Hyper-convergence and converged infrastructure- whats the difference-Main Article Image

 

Veel van de hedendaagse datacenters hebben moeite te voldoen aan de eisen van een modern bedrijf. De verouderde infrastructuur kan eenvoudig niet overweg met wat er wordt gevraagd – de infrastructuur is mogelijk te langzaam, niet flexibel genoeg en te duur terwijl het bedrijf juist precies het tegenovergestelde nodig heeft.

Daarnaast zijn datacenters van oudsher traag bij het omarmen van verandering; het zijn grote complexe omgevingen die zijn ontworpen om langdurig mee te gaan.

Dat zal echter gaan veranderen. De verschuiving naar een meer door software gedefinieerde wereld in combinatie met digitale transformatie betekent dat het datacenter nu een cruciaal onderdeel van het bedrijf wordt, de technologische hub die productiviteit, kostenbesparingen, innovatie en meer kan aandrijven.

En daar middenin bevinden zich een paar enorme ontwrichtingen die een fundamentele verandering aanbrengen in de manier waarop datacenters werken: Hyper-convergentie en geconvergeerde infrastructuur. Hoewel de twee gelijksoortige namen delen, evenals gelijksoortige functies, zijn ze toch verschillend.

Wat is hyper-convergentie?

Hyper-convergence and converged infrastructure- whats the difference-Body Text ImageIn een hyper-geconvergeerde infrastructuur worden alle benodigde componenten – netwerk, opslag, computing – gevirtualiseerd en met elkaar geïntegreerd. Van oudsher stond het computing-element, d.w.z. de servers, los van de netwerk- en opslagelementen. Elk element wordt aangeboden in een enkelvoudig stukje hardware – een kleine, maar onvoorstelbaar krachtige en intelligente doos. Alles wordt in hoge mate beheerd vanuit een enkelvoudige managementconsole.

Hyper-convergentie levert IT met een veel meer schaalbare, snelle, veerkrachtige en flexibele omgeving die veel gemakkelijker te beheren is. Het potentieel ervan is zo geweldig dat uit een rapport van de Enterprise Strategy Group (ESG) bleek dat 70% van de ondernemingen van plan is hyper-convergentie aan het bedrijf te introduceren, waarbij nog eens 10% is geïnteresseerd, zonder al concrete plannen te hebben. 15% van respondenten werkt inmiddels al met een hyper-geconvergeerde infrastructuur.

Wat is een geconvergeerde infrastructuur?

Een geconvergeerde infrastructuur brengt afzonderlijke elementen, zoals servers, opslag, netwerken en virtualisatie bijeen in één vooraf geconfigureerde en vooraf-bewerkte doos. De elementen blijven onafhankelijk, maar zijn ontwikkeld om goed met elkaar samen te kunnen werken.

Voordelen van een geconvergeerde infrastructuur bestaan onder meer uit 55% snellere applicatie-ontwikkeling en 36% lagere kosten. Tevens levert het minder downtime op en een beter gebruik van hulpbronnen. Uit het ESG-onderzoek dat hierboven werd vermeld, bleek ook dat geconvergeerde infrastructuur beter werd geaccepteerd; 32% van respondenten maakt er al gebruik van en nog eens 56% is van plan er in de nabije toekomst mee te gaan werken.

Het verschil

Hyper-convergentie en geconvergeerde infrastructuur lijken dus op elkaar, maar het primaire verschil is dat een geconvergeerde infrastructuur zich richt op de vier kernaspecten van een datacenter, terwijl hyper-convergentie andere datacenterelementen aan de combinatie toevoegt. Deze elementen kunnen onder meer bestaan uit back-up en replicatie en WAN-optimalisering.

Geconvergeerde infrastructuur richt zich meer op hardware, terwijl hyper-convergentie softwaregedefinieerd is; het speelt een belangrijke rol bij het softwaregedefinieerde datacenter, aangezien informatie wordt gescheiden van de hardware. Hierdoor is hyper-convergentie flexibeler dan een geconvergeerde infrastructuur en kan het gemakkelijker worden vergroot en verkleind, afhankelijk van de vraag.

Geconvergeerde infrastructuur wordt zeg maar samengesteld uit bouwblokken die gezamenlijk kunnen worden gebruikt, of als afzonderlijke entiteiten. Bij hyper-convergentie zijn die elementen juist helemaal met elkaar geïntegreerd en moeten gezamenlijk gebruikt worden.

Hoe kan uw bedrijf nu eigenlijk zorgen voor het juiste softwaregedefinieerde datacenter? Klik hier om erachter te komen.

 

Steve Evans

Steve Evans

Steve Evans is een freelance technologieschrijver met een focus op de impact van IT op bedrijven over de hele wereld, vanaf de bestuurskamer tot en met de kelder. Steve, die eerder webeditor bij Computer Business Review (CBR) was, schreef ook voor Computer Weekly, Silicon.co.uk (voorheen TechWeekEurope), ZDNet, SC Magazine UK, Infosecurity Magazine en Capacity Magazine. Tijdens zijn carrière in het schrijven over technologie behandelde Steve een groot aantal verschillende onderwerpen, waaronder cloudcomputing, beveiliging, networking, storage en mobiliteit.

Laatste Artikels:

 

Tags: Converged Infrastructure, Technology