Home » Technology » Security » Informatiebeveiliging in een open wereld

Informatiebeveiliging in een open wereld

Tech Page One

Informatiebeveiliging in een open wereld

 

U heeft het vast al gemerkt. De maatschappij gaat anders om met informatie dan vroeger. We leven in een open wereld, waar informatie heel vrij gedeeld wordt. Tussen mensen, tussen organisaties, tussen bedrijven. Dat heeft zo zijn impact op hoe met die informatie moet omgesprongen worden. Delen is het nieuwe bezitten.

Daar is het digitale voor verantwoordelijk. Wie vroeger zijn koek deelde met zijn kleine broer – of gedwongen werd zijn koek te delen met zijn grote broer – was de helft van zijn koek kwijt. Pech. Maar wat we tegenwoordig allemaal delen, maakt dat we niet minder hebben, maar juist meer.

Delen is vermenigvuldigen

We zijn beland in een economie waarin alles gedeeld wordt. Denken we maar aan AirBnB, waar we een deel van ons huis delen met eender wie die op zoek is naar logies. Of de manier waarop we tegenwoordig muziek met elkaar delen. Als ik een muziekbestand aan u geef, dan ben ik het zelf niet kwijt. Hetzelfde geldt voor ideeën, en daar wordt het effect nog versterkt. Als ik een idee deel op sociale media, dan blijft het mijn idee, maar iemand anders zal er op reageren, en op die manier het idee verrijken. Door informatie te delen, ben ik zelf slimmer geworden. En als ik op sociale media heel veel deel en andere mensen delen mijn informatie op hun beurt, dan krijg ik er ook nog een mooie Klout score boven op. Delen is vermenigvuldigen geworden. Een beetje zoals in het bijbelse verhaal waar Jezus 4000 man kon voeden met zeven broden en een paar vissen. Zo wordt onze maatschappij intellectueel gevoed door knappe koppen die er niet op uit zijn kennis voor zich te houden (kennis is macht, weet je wel) maar die aan zoveel mogelijk mensen doorgeven. Om het met de woorden van Seth Godin te zeggen: “Ideas can’t be stolen, because ideas don’t get smaller when they’re shared, they get bigger”.

Transparantie als norm

Informatiebeveiliging in een open wereldAls individu je kennis delen, en tegelijk ook jezelf profileren, is één ding, commerciële ideeën van een bedrijf delen met anderen is een ander paar mouwen. Met name de jonge generatie van werknemers die als digital natives nooit anders geweten hebben dan dat je alles meteen in de groep gooit, hebben de neiging dit ook met bedrijfsinformatie te doen. Na een interne briefing deinzen ze er niet voor terug wat ze gehoord hebben op diverse platformen meteen te delen met hun buddies. Ook al was hen op het hart gedrukt dat het om bedrijfsgeheimen gaat.

Het is één van de grote uitdagingen van deze tijd waar bedrijven voor staan, en het is een trend die niet tegengehouden kan worden. En niet tegengehouden mag worden. Transparantie wordt het nieuwe normaal. We moeten niet de jonge generatie stoppen om informatie te delen, we moeten net de oudere generaties verplichten losser om te gaan met de data waarover ze beschikken. Bedrijven die krampachtig proberen vast te houden aan de informatie waarover ze beschikken, zullen ter plekke trappelen terwijl concurrenten hun inzichten verrijken met andermans kennis. De maatschappij is genetwerkt,  alles is met alles verbonden. Daardoor stroomt informatie sneller door, wordt informatie sneller gefilterd en leidt informatie sneller tot intelligentie.

Natuurlijk moet informatie tot op een bepaald niveau beveiligd worden tegen misbruik. Maar een groot slot op je gegevens zetten, is zeker geen optie. Voor bedrijven zal het zaak worden om het evenwicht te vinden tussen openheid en strikte beveiliging. In vele gevallen hangt het voortbestaan van een onderneming niet af van de mate van beveiliging, maar van de mate van openheid.

 

 

Peter Hinssen

Peter Hinssen

Peter Hinssen is een veelgeprezen auteur, keynote-spreker en serial entrepreneur en een van de thought leaders op disruptive digital innovation van Europa. Peter werkt samen met bedrijven die begrijpen hoe de digitale wereld hele industrieën en business-modellen heeft verstoord. Hij helpt hen in deze stroomversnelling van de nieuwe wereld en toont hoe ze erin kunnen gedijen. Peter is mede-oprichter van Nexxworks en Across Group en voorzitter van Across Technology. Hij doceert aan diverse business schools in Europa, zoals de London Business School, is een Senior Industry Fellow aan het 'Center for Digital Transformation' van 'The Paul Merage School of Business' van UC Irvine en functioneert als adviseur op het gebied van disruptive digital innovation.

Laatste Artikels:

 

Tags: Security, Technology