Home » Technology » Virtualization » Leveranciersgebondenheid kan echt niet meer in 2016

Leveranciersgebondenheid kan echt niet meer in 2016

Tech Page One

Leveranciersgebondenheid kan echt niet meer in 2016-747 x 325 – MAIN ARTICLE IMAGE (18)

 

Kies je voor open standaarden of voor een enkel en leveranciersgebonden IT-platform waarmee je vastzit aan één leverancier? Dat is de grote vraag voor bedrijven van elk formaat en in alle sectoren die een digitale transformatie willen inzetten om hun activiteiten geschikt te maken voor cloud, mobiel, social business en softwaregedefinieerde netwerken en services.

Maar we leven nu in een wereld waarin zelfs hardware- en softwareleveranciers pleiten tegen leveranciersgebondenheid, dus is dit nog wel een relevant onderwerp?

Een validatie voor open platformen

Hoewel er onder leveranciers zeker bereidheid is om de grote voordelen van open platformen toe te passen, te ontwikkelen en te prijzen, is het zeker niet onverstandig om eens te bekijken waarom dit gebeurt en wat de gedachte hierachter is.

Leveranciersgebondenheid kan echt niet meer in 2016-350-250 – BODY TEXT IMAGE (21)Het is belangrijk om te onthouden dat open standaarden afkomstig zijn van open source maar dat open source wel vrij beschikbaar is, maar niet gratis. Zodra we het verschil kennen tussen gratis en voor niks, kunnen we begrijpen hoe open computing toch wordt gestuurd door een vernuftig kostenmodel, zelfs bij constructies waarbij onderhoud en support een groter deel van de volledige TCO vormen dan aanvankelijke aanschafkosten, in het bijzonder voor software.

Met het bovenstaande in het achterhoofd bevestigt IT-analist IDC dat open omgevingen, standaarden en het loskoppelen van software en hardware kan leiden tot gelijkwaardige of betere resultaten (t.o.v. 1 leverancier) en de kosten onder controle kan houden.

Volgens IDC zijn “netwerken waarschijnlijk het enige deel van de huidige ICT-omgeving waar een nauwe koppeling van besturingssystemen en hardware de modus operandi is en waar leveranciersgebondenheid een echt probleem is. Om de overstap [naar toekomstige platforms] te realiseren, moeten zakelijke netwerken open worden. Niet omdat open open is, maar om de voordelen van innovatie en geavanceerde architecturen te behalen die de veranderende rol van netwerken ondersteunen. Van connectiviteit binnen de onderneming tot het ondersteunen van bedrijfsdoelen.”

Volledige openheid

Het bereiken van een praktische vorm van openheid van operationele platforms vereist volledige toewijding. We spreken over volledige systeemintegratieprocessen en gebruiken niet voor niets uitdrukkingen zoals end-to-end systeembeheer.

In de praktijk is het niet altijd even makkelijk en staan we nog vaak voor een uitdaging. Wat we bedoelen is dat de kennis over en bekendheid van zakelijke open-source software, protocollen, platforms en tools niet zo groot is als zou moeten. Realistisch gezien betekent dit dat de praktische implementaties van open systemen en de bredere toepassing van softwaregedefinieerde netwerken mogelijk minder vaak worden uitgeprobeerd dan nodig zou zijn in deze ontwikkelingsfase.

Hoe bereiken we de nieuwe toekomst?

IDC gelooft dat de toekomst van netwerken, en de algehele IT-infrastructuur, wordt gevormd door een hogere mate van plasticiteit, software-innovatie en integratie van voorheen afzonderlijke technologieën in geïntegreerde, geconvergeerde en softwaregedefinieerde clusters. We moeten er ook rekening mee houden dat het gebruik van gespecialiseerde beheertools zal toenemen in datacenternetwerken als we nieuwe connectiviteit introduceren in computing-, storage- en netwerkintelligentielagen.

Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar we weten dat de weg naar open netwerken open ligt.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Technology, Virtualization