Home » Technology » Mobility » MDM, MAM, MIM, MEM: Het lexicon van Mobile Management

MDM, MAM, MIM, MEM: Het lexicon van Mobile Management

Tech Page One

Mobiliteitsmanagement kan verschillende vormen aannemen naargelang de behoeften en strategieën van elk. Om het aanbod op de markt te onderscheiden, werd geleidelijk aan een terminologie ingevoerd door de uitgevers. Hier zijn de belangrijkste termen die u moet kennen om de juiste keuzes te maken.

Mobiliteit brengt vele nieuwe uitdagingen met zich mee voor de bedrijven. Beveiliging van de terminals, de gegevens of de applicaties,… voor elk probleem een technologische oplossing. En de leveranciers van de oplossingen hebben de woorden, of beter gezegd de letters, gevonden om hun aanbod te beschrijven. Vanuit het oorspronkelijke MDM zijn een aantal acroniemen ontstaan die elk hun verantwoordelijkheidsaandeel hebben in de beveiliging van mobiele omgevingen. Een beknopt overzicht van de terminologie en het gebruik.

EMM – Enterprise Mobility Management

De acroniem die het geheel overkoepelt. EMM is de meest algemene term die verwijst naar alle middelen die door een bedrijf worden ingezet voor mobiliteitsmanagement en -beveiliging.

MDM – Mobile Device Management

Hetgeen waardoor alles gekomen is. Terwijl het BYOD-fenomeen door de bedrijven raasde, schoven de uitgevers MDM naar voren als een eerste antwoord op hun ongerustheid, met centrale beheerconsoles om de controle over alle soorten apparaten (pc’s, tablets of smartphones) en besturingssystemen (Windows, iOS, Android, Blackberry, …) te nemen.

 

CS-MDM

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Wissen en vergrendeling op afstand
 • Updates
 • Veiligheidsbeleid

MAM – Mobile Application Management

In de tijd van de cloud, de SaaS (Software-as-a-Service) en “Stores” die honderdduizenden apps bevatten, bleek al gauw dat de beveiliging van de terminals via MDM niet zou volstaan. Om te voorkomen dat het aantal in het bedrijf gebruikte apps op ongecontroleerde wijze zou toenemen en om de samenhang van het IT-systeem te waarborgen, zijn de MAM-oplossingen verschenen.

 

CS-MAM

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Bedrijfsstore
 • Blacklist/whitelist van apps
 • Automatische distributie

MIM – Mobile Information Management

Het had Mobile Data Management kunnen heten, maar MDM werd al gebruikt, dus hebben de uitgevers een alternatief gevonden: Mobile Information Management. Deze aanpak richt zich op het vertrouwelijke karakter van de dagelijkse gegevensstromen op de apparaten van de medewerkers. De MIM-oplossing stelt IT-managers in staat om de werknemers te identificeren die vanaf hun mobiel toestel bepaalde informatie raadplegen die gevoelig wordt geacht. Het doel is om meer zicht te krijgen op het gebruik van bedrijfsgegevens met het oog op een betere bescherming ervan. Zodra dit zicht verkregen is, wordt het mogelijk om een ​​zeer verfijnd toegangsbeleid op te zetten om specifieke rechten te geven aan bepaalde personen op bepaalde soorten gegevens.

 

CS-MIM

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Encryptie
 • Toegangs- en identiteitenbeheer

MEM – Mobile Expense Management / MTEM – Mobile Telecom Expense Management

Steeds meer werknemers hebben professionele smartphones. En met de traditionele spraak- en sms-communicatie, het dataverbruik, de roamingkosten of de aankoop van apps kan het beheer door het bedrijf van de kosten die gepaard gaan met het mobiele park al gauw complex worden. MEM- of MTEM-tools pakken dit probleem specifiek aan door monitoringmogelijkheden te bieden aan de IT-teams. Deze functionaliteiten maken het zowel mogelijk de kosten te beheersen als een permanent zicht te hebben op het aantal pakketten dat momenteel in gebruik is, de duurste operators, de meest gebruikte communicatiemiddelen.

 

CS-MEM

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Monitoring van het verbruik
 • Inventaris van het telecommunicatiepark en de telecommunicatiediensten

MEAP – Mobile Enterprise Application Platform / MADP – Mobile Application Development Platform

Apps zijn alomtegenwoordig. Met bijna 140 miljard gedownloade “apps” in 2014 werden de appportals nogmaals veel gebruikt. En de trend zal niet meteen voorbijgaan, want Gartner voorspelt 268 miljard downloads in 2017. Het probleem: tegen 2017 zal 75% van de mobiele beveiligingsproblemen veroorzaakt worden door een app. Om de veiligheid te waarborgen van de apps die op het werk worden gebruikt en een goed functioneel niveau aan hun werknemers te bieden, ontwikkelen bedrijven steeds meer hun eigen mobiele apps. Er bestaan softwarepakketten om hen bij deze taak te helpen, met als grootste uitdaging: crossplatformontwikkeling.

 

CS-MEAP

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Ondersteuning van meerdere platformen
 • Integratie met MDM

 

 

Dell

Dell

Dell stelt landen, gemeenschappen, klanten en mensen overal ter wereld in staat om technologie te gebruiken om hun dromen te realiseren. Klanten vertrouwen op ons voor technologische oplossingen die hen helpen meer te doen en te bereiken, of ze nu thuis, op het werk, school of waar dan ook zijn. Leer meer over ons verhaal, ons doel en de mensen achter onze klantgerichte aanpak.

Laatste Artikels:

 

Tags: Mobility, Technology