Home » Technology » Cloud Computing » Private cloud: zorgt deze echt voor meer bedrijfsefficiëntie?

Private cloud: zorgt deze echt voor meer bedrijfsefficiëntie?

Tech Page One

Waarom private cloud-oplossingen kunnen zorgen voor een betere bedrijfsvoering

Werken in de private cloud

 

Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat bedrijven over de hele wereld overstappen op de cloud. Er is meer dan voldoende keuze voor organisaties – sommigen gaan voor publieke clouddiensten, terwijl anderen kiezen voor een eigen oplossing.

De voordelen verbonden aan publieke cloud-diensten zijn duidelijk – lagere kapitaalkosten, flexibiliteit enz. Maar wat zijn de belangrijkste beweegredenen om te kiezen voor private cloud, en hoe kan uw keuze ertoe leiden dat uw bedrijf efficiënter wordt?

Bedrijfsefficiëntie heeft twee aspecten. Het kan betekenen dat uw processen beter gestroomlijnd zijn en dat u op zoek gaat naar toegevoegde waarde. Het betekent echter vaak ook dat u uw kostenbasis hebt verlaagd en meer winstgevend bent geworden.

Financiële voordelen

Cloud oplossingenHet introduceren van private cloud-oplossingen is een van de voorbeelden waar beide aspecten aanwezig zijn. Er kan sprake zijn van initiële kapitaalkosten, maar bedrijven die kiezen voor private cloud halen daar financieel voordeel uit tijdens de levensduur van de servers.

Onderzoek van Forrester maakt melding van besparingen op meerdere vlakken: IT-ondersteuning, besparingen op het vlak van hardware, beveiligingsvoorzieningen en minder uitvaltijd.  Een van de belangrijkste opbrengsten kan worden gehaald uit het consolideren van servers. Forrester houdt voor dat een gemiddeld bedrijf 1.291.240 dollar aan exploitatiekosten kan besparen over een periode van drie jaar.  Hoewel een groot deel daarvan te danken zal zijn aan consolidatie en virtualisatie, valt er bijkomende winst te halen uit operationele efficiency. Hiermee verband houdend is er een besparing van 2.324.000 dollar te behalen op netwerken en opslag over een periode van drie jaar.

Er kan ook worden bespaard op personeel. Een van de voordelen van de overstap naar een cloudoplossing is een betere beveiliging – Forrester berekent een besparing op personeelskosten tussen 5% en 10% per jaar. Er is duidelijk minder onderhoud nodig, en als gevolg daarvan is sprake van minder uitvaltijd. Het onderzoeksbureau stelt ook dat bedrijven vele duizenden dollars kunnen besparen door het naleven van vereisten in verband met compliance en door het vermijden van de juridische gevolgen van een inbreuk op de beveiliging. Nu in de EU de Algemene verordening gegevensbescherming is aangenomen, is er voor bedrijven die gevestigd zijn in Europa waarschijnlijk eerder sprake van besparingen van miljoenen dollars.

Betere procedures

Veel moeilijker in te schatten is de besparing die voortkomt uit een betere organisatie in de hele onderneming. Bedrijven die een cloudoplossing in de praktijk brengen halen daar over het algemeen voordeel uit omdat ze op een meer flexibele manier gaan werken – bijvoorbeeld omdat zij niet meer vastzitten aan een bepaalde locatie, of omdat er beter kan worden samengewerkt tussen de afdelingen.

Het is echter veel moeilijker om dit in cijfers uit te drukken. Dit soort verbeteringen is vaak subjectief en moeilijk te kwantificeren. In het onderzoek schat Forrester de productiviteitsverbetering in op 4%. Dit cijfer zal echter voor iedereen anders zijn.

Goede planning

Het laatste cijfer toont aan dat het niet altijd om technologie draait. Het succesvol implementeren van een cloudstrategie gaat niet over het louter verwijderen en vervangen van bestaande apparatuur. Er is zorgvuldige planning nodig – waar iedereen vanaf het begin bij wordt betrokken – en er moet worden uitgezocht wat past bij het bedrijf, eerder dan producten te introduceren in een bedrijf dat niet op die manier werkt.

Cloud kan zorgen voor een heleboel operationele efficiency, zowel wat kosten als personeel betreft. Om alle gewenste verbeteringen verwezenlijkt te zien, moet het bedrijf echter klaar zijn voor technologische verandering.

Lees hier meer over de doeltreffendheid van private cloud-oplossingen.

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology