Home » Technology » Virtualization » SDN – het pad naar de toekomst van netwerken

SDN – het pad naar de toekomst van netwerken

Tech Page One

Drie principes van de SDN-infrastructuur

Success

 

Af en toe is er een leus die de interesse van de hele IT-branche weet te grijpen: een zin die dienstdoet als mantra voor een hele reeks leveranciers. Enkele jaren geleden was dat nog de cloud. Deze term is inmiddels algemeen goed, en tegenwoordig draait het allemaal om software-gedefinieerd netwerken (SDN).

SDN maakt eigenlijk deel uit van de trend waarbij virtualisatie een cruciaal onderdeel is geworden van een zakelijke IT-infrastructuur: er is minder afhankelijkheid van de fysieke omgeving. Gewone netwerken, met kabelkasten, routers die af en toe gereboot moeten worden en een team van hoogopgeleide medewerkers om alles draaiende te houden, maakten allemaal deel uit van de doorsnee installatie.

Virtualisatie en nadelen

SDN - het pad naar de toekomst van netwerken

Net zoals virtualisatie de serverconfiguraties heeft gerationaliseerd, waardoor de invloed van storingen werd beperkt, verandert SDN onze kijk op netwerken. SDN helpt met name bij het beheren van virtuele LAN’s. Dat is problematisch bij virtuele servers omdat de fysieke server en LAN-switch op elkaar afgestemd moeten zijn, en dat is niet altijd gemakkelijk wanneer virtuele servers gemaakt en verwijderd worden.

Dit is een erg belangrijke zaak: een van de grootste voordelen van servervirtualisatie is de constante stroom. Dat biedt de flexibiliteit die een organisatie nodig heeft. Maar het voegt ook hindernissen toe voor netwerkprofessionals, omdat het beheren van de infrastructuur moeilijker wordt.

Het is in feite deze scheiding van hardware en software die SDN zo populair maakt. Het grootste verkoopargument is de programmeerbaarheid die inherent is aan deze technologie, waarbij netwerken omgeleid kunnen worden zonder in te grijpen in de fysieke infrastructuur.

Dit ligt op één lijn met de cloud en de toegenomen automatisering. Er kunnen ook parallellen getrokken worden bij de beweging naar DevOps (het samenkomen van ontwikkelings- en operationele teams), wat ook voor meer flexibiliteit in organisaties heeft gezorgd.

Wat OpenFlow betekent

Er is echter heel wat verwarring ontstaan over SDN. Dat is vooral het geval bij het gebruik van OpenFlow in combinatie met SDN. OpenFlow is een protocol, de link tussen bedrijfseigen netwerkswitches en de open SDN-architectuur: het scheidt het datapad van de routeringsfuncties van een dataswitch. Beide communiceren via het protocol zelf.

Gezien de aard van de moderne IT-infrastructuur, waarbij de nadruk ligt op open systemen en de manier waarop werknemers gestimuleerd worden om hun eigen apparaten naar het kantoor te brengen, houdt SDN steek. Het is een veel eenvoudigere manier om zulke hardware te integreren in een bedrijfsnetwerk dan de traditionele methode.

Verstorend

De overstap naar SDN kan echter zeer verstorend werken. Volgens Michael Dell, CEO van Dell, is de revisie van netwerken de volgende stap in de ontwikkeling van het technologische ecosysteem.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat SDN niet langer een hype is en de toekomst van netwerken vorm zal geven. Als u dat nog niet hebt gedaan, is het nu tijd om kennis te maken met de principes en uw eigen infrastructuur onder de loep te nemen.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Technology, Virtualization