Home » Technology » Software » Software-Defined Storage: welke benadering moet u kiezen?

Software-Defined Storage: welke benadering moet u kiezen?

Tech Page One

Software-Defined Storage welke benadering moet u kiezen 747 x 325

 

Mobiliteit, sociale netwerken, BYOD, Shadow IT … De IT-afdeling wordt geconfronteerd met een steeds complexer beheer van bedrijfsgegevens gekoppeld aan steeds hogere eisen van de operationele afdelingen. Om de opslaginfrastructuur maximaal te benutten en in de behoeften van het bedrijf te voorzien, wordt het noodzakelijk om het systeem te heroverwegen. Daar komt Software-Defined Storage tussenbeide. 

Alle fysieke middelen ‘virtualiseren’ en per softwarelaag beheren. Dat is het concept van het Software-Defined Datacenter. In dat verband vormt Software-Defined Storage (SDS) het opslaggedeelte van de nieuwe visie op het datacenter. Oorspronkelijk was het bedoeld om de fysieke barrières op te heffen die gegevens aan specifieke opslaghardware binden. De voordelen zijn talrijk:

 • Geoptimaliseerd gebruik van de middelen
 • Vereenvoudigde organisatie van de provisioning ervan
 • Vereenvoudigd beheer
 •  Aangepaste toewijzing van de middelen
 • Onafhankelijkheid ten opzichte van de geïmplementeerde fysieke oplossingen en de leverancier
 • Mogelijkheid van op maat geassembleerde oplossingen op basis van goedkope standaardcomponenten

SDS is sindsdien geëvolueerd en biedt veel gerichtere oplossingen, bedoeld om specifieke workloads aan te kunnen, zoals big data of gevirtualiseerde farms. Dat biedt nog andere voordelen:

 • Computer- en opslagmiddelen worden verzameld in eenzelfde knooppunt om de prestaties te optimaliseren en de latentie te verminderen, wat leidt tot hyperconvergence
 • Verbeterde schaalbaarheid
 •  Afstemming van de investeringen op de reële behoeften

Zo is SDS in de voorbije jaren geëvolueerd van mechanismen om opslagarrays na te bootsen naar een abstractie-, automatiserings- en optimalisatielaag om te passen in een strategie van een Software-Defined DataCenter. Het uiteindelijke doel is om de infrastructuur te veranderen in een dienstenleverancier.

Software Defined Storage behelst vandaag nog steeds vele realiteiten en zeer verschillende benaderingen. Welke SDS-oplossing u ook kiest, het basisprincipe blijft hetzelfde: het gaat erom de controlelaag onafhankelijk te maken van de fysieke media, teneinde een unieke opslagpool van alle beschikbare middelen te creëren. De SDS-interface bevat tools om het gebruik van de middelen door de applicaties te vergemakkelijken en te zorgen voor het beheer en de toewijzing van deze middelen door de hypervisoren en applicaties. Om dit “minimale” serviceniveau aan te vullen, biedt elke software-uitgever een min of meer uitgebreide reeks extra functionaliteiten aan om in zoveel mogelijk behoeften te voorzien: serviceklasse, objectopslag, integratie met publieke clouds, beheer van gedistribueerde opslag, gegevensbescherming, veerkracht, management, Analytics …

Software-Defined Storage in drie benaderingen

In 2014 is het aanbod op de markt verveelvoudigd. De implementatie van SDS kan vele vormen aannemen, al naargelang de specifieke prestatiebehoeften, het budget of de bestaande opslaginfrastructuur. Een overzicht van de verschillende benaderingen

Benadering 1: Software

De softwarebenadering is vaak de eerste stap van een SDS-project. De softwareoplossingen kunnen gebruikers in staat stellen om hun eigen opslagsystemen te bouwen op standaardhardware. De architectuur lijkt op die van de traditionele opslagarrays, maar biedt de klant de mogelijkheid om de hardware volledig onafhankelijk van de software te kopen.

De standaarduitvoering bestaat uit een klassieke server, gecombineerd met interne opslagschijven of JBOD’s, en de SDS-software op de server. Server en software worden dus door de leverancier als een opslagoplossing voorgesteld.

De voordelen:

 • Verbeterde prestaties: de onafhankelijkheid van de hardware bevordert de optimalisatie van de opslagmiddelen en bijgevolg de prestaties.
 • Kostenverlaging: distributie van opslagcapaciteit onafhankelijk van de hardware waarop ze staat, maakt het mogelijk standaard, en dus minder dure, hardware te kopen.

Enkele nadelen:

 • In sommige gevallen (bv. grote capaciteit) kan het nodig zijn om een ​​opslagarray aan te sluiten, een extra etage die latentie veroorzaakt.
 • Heterogene bouwstenen (hardware en software) kunnen problemen geven op het vlak van dimensionering, ondersteuning of zelfs handhaving van de operationaliteit.

Benadering 2: Fysieke of virtuele appliance

Fysieke appliances lijken erg op een traditionele array. Het gaat om een klassieke installatie met controllers en readers van het type flash of harde schijf, maar met een extra beheerslaag om SDS-functionaliteiten te bieden. Hardware, software en licentie maken deel uit van één en dezelfde oplossing.

Fysieke appliances beogen de problemen van de softwarebenadering aan te pakken. De vooraf gedimensioneerde en vooraf geïntegreerde oplossing is meer dan een pakket, ze biedt een unieke wereldwijde ondersteuning van de oplossing en vergemakkelijkt aanzienlijk de handhaving van de operationaliteit.

De virtuele opslagappliance biedt dezelfde functies, maar draait op een virtuele machine. De gebruikersinterface en functionaliteiten zijn dezelfde als die van de fysieke appliance, behalve dat de virtuele appliance beperkingen vertoont ten opzichte van zijn fysieke tegenhanger (prestaties, schaalbaarheid, stabiliteit).

De voordelen:

 • Vereenvoudigd beheer: u beschikt over dezelfde interface en dezelfde functionaliteiten, ongeacht de appliance.
 • Optimale stabiliteit: u beschikt over hetzelfde niveau van gegevensbescherming en betrouwbaarheid dan dat van een traditionele infrastructuur
 • Ondersteuning en handhaving van de operationaliteit voor de fysieke appliance

Benadering 3: Hyperconvergence

Hyperconvergence is een “globale” benadering die de implementatie en het beheer kan vergemakkelijken. Servers, netwerken en opslagsystemen zijn niet alleen vooraf geconfigureerd om naadloos samen te werken, ze zijn ook geïntegreerd in één en dezelfde appliance. Met bovendien betere prestaties dankzij de directe nabijheid tussen de gegevens en de computermiddelen en een beperkt aantal hardwarecomponenten. Een nieuwe visie op de infrastructuur die ook een invloed heeft op de bedrijfsorganisatie. Door server, opslag en netwerk in één enkele machine te verenigen, hoeft er niet voor elke laag een specifiek team in te staan en bespaart u dus tijd en personeel.

De uitvoering van een dergelijke benadering impliceert een server die standaardcomponenten bevat maar specifiek geconfigureerd is voor dit doel. De SDS-software virtualiseert zowel de computer- als opslagmiddelen, zodat de klanten niet alleen opslagcapaciteit krijgen, maar ook hun virtuele machines op dezelfde server kunnen laten draaien.

De voordelen:

 • Vereenvoudigde aankoop, implementatie en beheer: met één te implementeren apparaat en een unified management console, zijn de besparingen voor de IT-afdeling aanzienlijk.
 • Beheersing van de ontwikkelingskosten: klanten kunnen klein beginnen en hun investeringen zo nauw mogelijk laten aansluiten op hun reële behoeften door geleidelijk aan nieuwe appliances toe te voegen.
 • Schaalbaarheid: een echte “scale out”-benadering, zeer complementair aan de “scale up”-benadering van de traditionele opslagarrays
 • Automatisering: automatische evenwichtige verdeling van de middelen

 

 

Dell

Dell

Dell stelt landen, gemeenschappen, klanten en mensen overal ter wereld in staat om technologie te gebruiken om hun dromen te realiseren. Klanten vertrouwen op ons voor technologische oplossingen die hen helpen meer te doen en te bereiken, of ze nu thuis, op het werk, school of waar dan ook zijn. Leer meer over ons verhaal, ons doel en de mensen achter onze klantgerichte aanpak.

Laatste Artikels:

 

Tags: Software, Technology