Home » Technology » Converged Infrastructure » Transformatie van datacentra: de volgende grote stap

Transformatie van datacentra: de volgende grote stap

Tech Page One

Datacentrum

 

Tijdens de personal computer-hausse van de jaren 80 en de bijbehorende ‘client-server’ revolutie wilde niemand geloven dat we op een dag speciale nieuwswebsites zouden hebben en misschien zelfs een paar gebruiker-’fanzines’ toegewijd aan datacentra en de essentiële rol daarvan in het computerheelal na het millennium.

Niemand kon dan ook de ontwikkeling van de smartphone en tablet-pc voorspellen, niemand kon een duidelijke verwachting hebben over de impact van het – op dat moment nog steeds opkomende – wereldwijde web (zoals we het vroeger ouderwets noemden) en niemand had een nieuw tijdperk kunnen bedenken waarin de levering van op service gebaseerde softwaretoepassingen, de kracht van gegevensverwerking en opslag zover naar voren zouden komen als nu het geval is.

Optimalisatie-operationeel weefsel

Het moderne datacentrum dat we tegenwoordig kennen, voorziet IT-leiders van een ongeëvenaarde nieuwe mogelijkheid om hun activiteiten binnen een extra krachtig, geoptimaliseerd, operationeel weefsel te transformeren. Technologieën zoals Software Defined Networking (SDN) en Network Function Virtualization (NFV) hebben diepgaande gevolgen opgeleverd als containers, microservices en nieuwe gegevensabstractietechnieken.

Ondernemingen hebben nu de mogelijkheid om de efficiëntie van datacentra te optimaliseren op basis van een verschuiving van zware CapEx-processen (Capital Expenditure, kapitaaluitgaven) naar nieuwe OpEx-activiteiten (Operational Expenditure, bedrijfsuitgaven). Het eindresultaat is een beter afgestemd, lichtvoetig bedrijf dat gemakkelijker op basis van een veelzijdige IT-stapel de aandacht kan verschuiven. Dus wat komt hierna?

De nieuwe datacentra

Nieuwe datacentraVeel van de aandacht voor onze next-generation datacentra zal worden gericht op gebieden als ecologische efficiëntiefactoren, zoals PUE (Power Usage Effectiveness, doelmatigheid van stroomgebruik). Naast deze dynamiek richten we ons ook op problemen in verband met bestuur, naleving en gegevenssoevereiniteit, aangezien een veranderende politieke wereld vaak het waar en wanneer we onze technologie bouwen dicteert – misschien niet altijd het waarom, maar zeker wel het wat en hoe.

Op een meer technisch niveau en vooruitkijkend naar 2020 en verder zullen datacentra de impact van hyperconvergence voelen. Zoals hier in Forbes uitgelegd: “Hyperconvergence is een software-centrisch type IT-infrastructuur waarbij berekenings-/verwerkings-, opslag-, netwerk- en visualisatiebronnen alle zijn verpakt in een hardwaredoos met beheertools die men graag een server noemt.”

Hyperconvergence is een perfect voorbeeld van de manier waarop geavanceerde abstractietechnieken in de activiteiten van datacentra worden geïmplementeerd voor het leveren van engineering op ondernemingsniveau met de bruikbaarheid en het design op consumentenniveau.

Dit is een uiting van een algehele diepgaande trend, d.w.z. we zullen steeds meer niet-technische belanghebbenden tegenkomen die zich dichter bij het mechanisme van het datacentrum bevinden. Ze worden ook wel ‘burgerontwikkelaars’ genoemd, maar alle gebruikers zullen dichter bij het hart van de gegevens komen. Tegelijkertijd bewegen datacentra zich dankzij edge computing en het Internet of Things steeds dichter naar ‘de rand van waar gegevens worden gecreëerd’ toe.

Nog beter gezegd, tijdseriegegevens worden steeds belangrijker en problemen met de herkomst van gegevens krijgen steeds meer gevolgen voor problemen met strategische IT-planning.

Superfijnafstemming van het toekomstige datacentrum

Als we het afgelopen decennium hebben besteed aan het afstemmen van het datacentrum, dan zullen we het volgende decennium besteden aan het nauwkeurig afstemmen van de activiteiten van het datacentrum voor betere gegevensefficiëntie, verbeterde verhoudingen tussen kosten en prestaties en diepgaande controlefuncties die uiteindelijk worden gescheiden in intuïtiever gebruikersdashboards en beheerconsoles.

Datacentrummanagers zullen niet alleen op zoek zijn naar zorgen dat Input/Output (I/O) gebeurt, maar ze zullen ook zoeken naar niet volledig geoptimaliseerde I/O-paden, nieuwe afwijkingen en veerkrachtbenchmarks en betere versiecontrole. Het datacentrum van de toekomst ziet eruit als een Formule 1-auto vergeleken met de hedendaagse verbazingwekkend ruime gezinswagen, hoe onafwendbaar nuttig die volgens de huidige normen ook is.

Lees meer over hoe uw bedrijf kan profiteren van de toekomstige datacentra en geconvergeerde oplossingen voor de infrastructuur.

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Converged Infrastructure, Technology