Home » Technology » Cloud Computing » V&A met een cloud-deskundige: Sceptici bekeren

V&A met een cloud-deskundige: Sceptici bekeren

Tech Page One

Werken in de cloud

 

Men gelooft van oudsher dat bedrijven die gevoelige informatie bewaren, geen gebruik moeten maken van de openbare cloud. Die opvatting is echter veranderd. En de cloud heeft een omslagpunt bereikt voor wat betreft aanvaarding, aldus Gordon Davey, directeur cloud-strategie voor Dell in het Verenigd Koninkrijk.

Davey zegt dat de hybride cloud, waarbij firma’s een beheerde combinatie van openbare en particuliere hulpbronnen gebruiken, de sleutel hiertoe is. Maar terwijl de cloud zich verder ontwikkelt, hebben sommige bedrijven toch nog moeite zich erbij te laten betrekken. In een exclusieve V&A legt Davey uit hoe sceptici de uitdagingen kunnen overwinnen en de cloud kunnen accepteren.

[V] Cloud mag dan blijvend zijn, sommige bedrijven zijn nog niet overgegaan op de cloud. Wat zijn daarvan de belangrijkste redenen?

Beveiliging van de openbare cloud[A] Beveiliging lijkt nog steeds een van de grootste problemen. Zakelijke beleidsmakers maken zich zorgen dat de overgang van applicaties en gegevens naar de openbare cloud de informatie kwetsbaarder maakt dan bij een intern datacenter. Er moet rekening worden gehouden met gegevensbeveiliging, maar de problemen zijn niet altijd steekhoudend.

Er is niets inheems binnen een openbaar cloudplatform dat het minder beveiligd maakt. De juiste informatie kan mensen helpen over hun angst heen te komen. Externalisatie betekent dat uw leverancier verantwoordelijk is voor een deel, maar niet alle elementen van beveiliging. Managers moeten geen veronderstellingen maken en begrijpen waar de verantwoordelijkheid ligt.

[V] Beveiliging is niet de enige uitdaging. Waar moeten zakelijke beleidsmakers nog meer rekening mee houden?

[A] Gegevensprivacy is een ander probleem dat hiermee verband houdt. Als niet bekend is waar de informatie zich geografisch gezien bevindt, maken executives zich zorgen over of ze hun gegevens wel naar een openbare cloud kunnen overbrengen. Zelfs als ze wel op de hoogte zijn van de locatie, maken ze zich zorgen over regels en voorschriften in verband met het gebruik van de informatie.

Het goede nieuws is dat inzicht in gegevensprivacy steeds groter wordt. De grote leveranciers van de openbare cloud, zoals Amazon en Azure, openen regionale datacenters. Deze centers bieden meer mogelijkheden om de openbare cloud te accepteren. Executives moeten simpelweg zorgen dat ze dezelfde principes voor gegevensverzameling toepassen en over de hele linie gebruiken, of de informatie nu intern wordt opgeslagen of extern.

[V] Operationele problemen blijven ook bestaan – welke uitdagingen zullen zakelijke beleidsmakers waarschijnlijk tegenkomen wanneer de cloud wordt aanvaard?

[A] Het is veel gemakkelijker om een nieuwe applicatie van het begin af aan op aanvraag te ontwikkelen dan om een bestaande werklast naar de cloud over te brengen. Dat soort beslissingen voegt complexiteit toe. Een ander belangrijk aspect bestaat uit management. Met hybride cloud kunnen bedrijven zonder bericht vooraf, op aanvraag werklasten verplaatsen. Het balanceren van informatie over openbare en particuliere clouds kan echter leiden tot hogere complexiteit.

De gegevens die op elk platform betrekking hebben, worden op een specifieke locatie bewaard en elk platform heeft zijn eigen managementtools. Organisaties moeten de complexiteit begrijpen en zorgen dat ze hierop zijn voorbereid. Er bestaat een verscheidenheid aan tools, van prestatierapportage tot kostenbeheer, die betere zichtbaarheid kan opleveren.

[V] Wat voor soort partnerschappen moeten zakelijke beleidsmakers aangaan om optimaal van de cloud te kunnen profiteren?

Als u eenvoudig en kosteneffectief een hybride omgeving wilt opbouwen, dan wilt u zich niet teveel inspannen om het geheel van de grond af aan op te bouwen. Oplossingen die u kunnen helpen gebruik te maken van de hulpbronnen die u op dit moment al bezit, kunnen cruciaal zijn. Ga op zoek naar een provider die u kan helpen een eenvoudige omgeving op te bouwen, met consistente processen, of u nu services ter plekke of op aanvraag levert.

Let dus op een serviceprovider die goed inzicht heeft in het cloud-model. Uw partner moet weten hoe optimaal gebruik kan worden gemaakt van IT op aanvraag en u reeds aangekochte hulpbronnen. Ga op zoek naar een end-to-end serviceprovider die u kan helpen bij het beheren van werklasten verspreid over particuliere hardware en cloudsystemen.

Klik hier voor meer content met betrekking tot cloud-computing

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels is als journalist gespecialiseerd in het bedrijfsleven en IT-leiderschap. Na een periode als redacteur bij CIO Connect en bij Computing schreef hij al voor verschillende organisaties, waaronder de Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing en Times Higher Education. Mark draagt ook bij aan CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform en CIOnNET. Hij heeft uitgebreide ervaring met hoe CIO's technologie gebruiken en toepassen in het bedrijfsleven.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology