Home » Technology » Vijf opslagstrategieën in een wereld met meerdere clouds

Vijf opslagstrategieën in een wereld met meerdere clouds

Tech Page One

Hoe cloudgebruikers kiezen tussen opslagopties

Cloud data opslag

 

Toen bedrijven voorzichtig met cloudcomputing begonnen, werd meestal met een enkele cloudprovider gewerkt. Nu de markt verder is ontwikkeld gaan bedrijven al gauw enige stappen verder en wordt er volop geëxperimenteerd met verschillende cloudservices.

Dit heeft geleid tot een andere benadering van de cloud en dit betekent dat de CIO naar verschillende opslagmogelijkheden kan kijken.

1) Alles opslaan op Flash-systemen

De komst van flash-opslag in de zakelijke wereld heeft een van de grootste veranderingen op de opslagmarkt voor bedrijven ingeluid. Flash-geheugen is een technologie die afkomstig is van consumentengoederen, maar de snelheid ervan werd ook al snel voor bedrijven aantrekkelijk.  De grote verkopers van opslag legden al snel de nadruk op de mogelijkheden van deze technologie. Zo kondigde Dell flash-producten aan binnen de SC-opslagserie en andere bedrijven volgden al snel dit voorbeeld.

De voordelen van flash zijn snelheid en een hogere betrouwbaarheid. Flash heeft in bepaalde gevallen zelfs lagere levensduurkosten dan schijfopslag.

2) Alles opslaan in de cloud

Opslag in de cloudToen Amazon begon met zijn S3-cloudopslagservice wist niemand nog hoezeer dit zou aanslaan. Voor het eerst werd bedrijven een opslagmogelijkheid geboden die geen onderdeel vormde van een bestaand datacenter. Deze service is nog steeds bijzonder populair. Natuurlijk zijn na Amazon veel andere bedrijven deze dienst gaan aanbieden. Maar sindsdien vormt opslag in de cloud een kosteneffectief alternatief voor conventionele opslagsystemen.

Voor gebruikers van meerdere clouds levert deze configuratie wel uitdagingen op voor het beheer ervan. Hierbij is een beheerssysteem nodig om het overzicht te kunnen houden.

3) Back-upapps

Iedereen is inmiddels gewend aan cloud-opslag voor de eigen apparaten. Het gebruik van iCloud of Google Drive gaat bijna automatisch, afhankelijk van of je iOS of Android gebruikt, maar dit wordt inmiddels ook in bedrijfssystemen toegepast.  Het zijn eenvoudig opgezette diensten die zich nog niet zo lang ook op bedrijven richten. Dropbox en Box hebben bijvoorbeeld beide krachtige functies te bieden. Of ze krachtig genoeg zijn om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die een multi-cloudomgeving stelt is alleen nog maar de vraag.

4) Hybride opslag

Op dit moment kiezen ook veel organisaties voor hybride cloud-systemen, met een combinatie van opslag op locatie en in de cloud.  Hierbij wordt meestal echt gevoelige informatie (bijvoorbeeld het intellectuele eigendom van een bedrijf) op locatie opgeslagen. Minder kritieke informatie wordt dan overgedragen aan een cloud-leverancier. Dit is ook een goede optie voor bedrijven die werken met toepassingen voor big data.

5) Hyper-geconvergeerde opslag

In de afgelopen paar jaar is veel te doen geweest over hyper-geconvergeerde opslag. Het woord klinkt misschien als een hyper-marketingterm maar veel gevirtualiseerd werk wordt al zo georganiseerd. Het idee achter de technologie is het combineren van alle gevirtualiseerde werkzaamheden en opslagsoftware in een enkel systeem.

De snelle schaalbaarheid is een groot voordeel van dit systeem en dat is aantrekkelijk voor veel cloudgebruikers. Bovendien is deze manier van werken bijzonder efficiënt.

Wat het gebruik van de cloud betreft, is er zelden sprake van een enkele opslagoplossing omdat elk opslagsysteem zijn eigen voordelen heeft voor bepaalde gebruiksbehoeften. Slimme organisaties werken met een schaalbare, multifunctionele gedeelde opslag.

Voor meer informatie over cloudopslagsystemen klikt u hier.

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Technology