Home » Technology » Cloud Computing » Vijf prominente trends voor de integratie van clouddata in 2016

Vijf prominente trends voor de integratie van clouddata in 2016

Tech Page One

Vijf prominente trends voor de integratie van clouddata in 2016

 

Wat heeft de toekomst in petto voor cloudintegratie?

Terwijl cloudcomputing de verbeelding van marketeers en conferentieorganisatoren in zijn greep houdt, reageren CIO’s in de echte wereld iets terughoudender op de overstap naar een volledige cloudimplementatie. Er zijn diverse problemen waarvoor een oplossing moet worden gevonden: beveiliging wordt vaak genoemd als het grootste probleem, maar wat waarschijnlijk veel belangrijker is, is de vraag hoe legacy data-applicaties moeten worden geïntegreerd in een cloudomgeving.

Dat is geen triviale zaak. Organisaties hebben hun zakelijke processen in de loop der jaren opgebouwd en ze voor complete bedrijfssystemen gebruikt. Door de cloud hieraan toe te voegen, loopt de CIO het risico dat delicate evenwicht te verstoren: er wordt een nieuwe serie procedures in het leven geroepen, maar de doorslaggevende implementatie kan niet worden tenietgedaan.

In het komende jaar zullen we een aantal trends op dit gebied zien. Een paar daarvan worden al algemeen toegepast, andere zijn nog maar net ontstaan: maar ze gaan allemaal deel uitmaken van de toekomst.

iPaaS

Deze meervoudige processen zullen een geavanceerd beheer vereisen. Een van de mogelijke werkwijzen is een beroep te doen op iPaaS-providers (Integration Platform as a Service). Die zijn vergelijkbaar met Dells Boomi, dat cloudgebaseerde applicatie-integratie biedt met slepen-en-neerzetten-software en de CIO de mogelijkheid geeft de prestaties van applicaties centraal te beheren en bewaken.

De opkomst van big data

Vijf prominente trends voor de integratie van clouddata in 2016Bedrijven willen steeds meer informatie over hun klanten hebben. Het grote probleem is dat deze data moeten worden opgehaald uit steeds meer bronnen: uit gestructureerde databases of uit andere bronnen, met inbegrip van de sociale media. De uitdaging voor moderne bedrijven is om deze bronnen samen te voegen tot één coherent geheel. Dat is de uitdaging van big data. Organisaties willen dit steeds vaker proberen te doen via de cloud, maar dat is niet helemaal zonder complicaties.

De opkomst van containers

Een van de modekreten van het afgelopen jaar was de opkomst van containerservices zoals Docker. Die zijn vergelijkbaar met Virtual Machines, met als verschil dat ze het voor applicaties mogelijk maken om de kernel van een besturingssysteem en een CPU te delen. Ze voegen implementatiesnelheid toe aan een integratielaag van de organisatie. Hoewel ze in de afgelopen maanden zijn bekritiseerd vanwege kwetsbaarheden in de beveiliging, is het waarschijnlijk dat er in het komende jaar veel meer containers zullen worden geïmplementeerd.

Legacy ERP

Een ander effect dat de cloud gaat hebben, betreft de manier waarop ERP-systemen worden behandeld. Volgens een rapport van Gartner zullen tegen 2016 aangepaste ERP-systemen redundant en minder flexibel zijn dan hun cloudgebaseerde tegenhangers. In het komende jaar zullen meer organisaties overstappen op wat Gartner postmoderne ERP noemt, wat een poging is om effectiever om te gaan met de eisen van moderne bedrijven.

De opkomst van de broker

Een van de kenmerken van de moderne organisatie is de opkomst van meervoudige cloudproviders, die elk een ander onderdeel van de bedrijfsinfrastructuur leveren. Dit kunnen laaS-providers zijn of leveranciers van SaaS-oplossingen, maar het gebruik van on-premises software wordt niet uitgesloten. Het omgaan met meerdere providers kan veranderen in een logistieke nachtmerrie en een van de verwachte trends is een groeiend beroep op cloudbrokers die beschikken over de vereiste expertise om een gediversifieerde groep providers te beheren.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max is een freelance journalist en schrijft over een breed scala aan IT- onderwerpen. Hij was de oprichtende redacteur van Cloud Pro, een van de eerste cloud publicaties. Hij heeft ook IDG's Techworld opgericht en daarvoor was hij redacteur van het Netwerk Week. Als freelancer, heeft hij bijgedragen aan de IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet tijdschrift, PC Business World en vele anderen. Hij heeft ook gesproken op vele conferenties en als commentator gewerkt voor BBC, ITN en computer TV-zender CNBC.

Laatste Artikels:

 

Tags: Cloud Computing, Technology