Home » PC lifecycle management » Voorbereiding op de Windows 7/8-aftelling

Voorbereiding op de Windows 7/8-aftelling

Tech Page One

Main Article Image

 

Aan al het goede komt een eind. Microsoft Windows 7 is nog steeds een zeer populair besturingssysteem. De klok tikt echter door en de in Redmond gevestigde IT-reus zal in de niet al te verre toekomst ophouden met de ondersteuning van het platform, net zoals dat gebeurde bij andere systemen, zoals Windows XP.

Elk Microsoft-product heeft een levenscyclus en IT-managers moeten weten wanneer de systeemondersteuning zal eindigen. Als geen aandacht aan deze deadlines wordt besteed, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals hieronder te zien is.

Wat gebeurt er dan wanneer de tijd is verstreken en uw besturingssystemen niet langer worden ondersteund? We kijken naar de uitdagingen waarmee uw bedrijf wordt geconfronteerd en houden er ook rekening mee hoe lang het zal duren voordat andere op dit moment ondersteunde versies van Windows een gelijksoortig lot zullen ondergaan.

Waarom bereiken besturingssystemen het einde van de levensduur?

De levenscyclus begint wanneer een product op de markt wordt gebracht en eindigt wanneer de technologie niet langer wordt ondersteund. Het lijkt misschien ongebruikelijk als een firma ophoudt met het ondersteunen van een product. De kosten voor het verstrekken van eindeloze ondersteuning zou echter prohibitief zijn.

Body Text ImageWaar Microsoft het Windows-besturingssysteem bijwerkt en nieuwe versies uitbrengt, zullen oudere edities van de ondersteuningslijst worden gehaald. Microsoft bracht in juli 2015 Windows 10 uit,

de nieuwste versie van het besturingssysteem. Het is een platform dat een verscheidenheid aan voordelen biedt, waaronder een herziene gebruikersinterface en as-a-service updates.

Veel gebruikers willen graag van deze nieuwe functies profiteren en veel IT-directeuren helpen hun bedrijf de overgang naar Windows 10 te maken. Niet alle CIO’s gaan echter even snel. Voor de twijfelaars doemen er enkele belangrijke datums aan de horizon op.

Hoe lang duurt het voordat huidige versies van Windows het einde van hun levensduur zullen bereiken?

Ondersteuning voor Windows Vista houdt begin april op. Vista was geen bijzonder succesvol systeem vergeleken met XP, dat ervoor werd uitgebracht en met Windows 7 dat erna volgde. Het heeft echter toch een installatiebestand en u vindt mogelijk in uw eigen bedrijf nog pc’s waarop dit platform draait.

Van groter belang voor de meeste IT-managers is echter het einde van de ondersteuning voor Windows 7 en 8. Microsoft heeft nu al datums voor het einde van de ondersteuning van beide systemen aangegeven. De ondersteuning voor Windows 7 zal in januari 2020 eindigen en voor Windows 8 is de datum voor het einde van de levensduur ingesteld op januari 2023.

Er bestaat bewijs dat veel te veel bedrijven de overschakeling naar een nieuw besturingssysteem routinematig pas op het laatste nippertje uitvoeren. Door te wachten met de update loopt uw bedrijf het risico dat er verouderde technologie wordt gebruikt. Ook loopt uw bedrijf het voordeel mis om te profiteren van de meest recente toolsets.

Wat gebeurt er wanneer uw besturingssystemen niet langer worden ondersteund?

Uit onderzoek blijkt dat veel CIO’s nog steeds worstelen met niet-ondersteunde versies van Windows XP, laat staan dat ze latere besturingssystemen, zoals Windows 7, 8 en 10 installeren. Volgens NetMarketShare neemt Windows XP wereldwijd nog steeds ongeveer negen procent van de besturingssystemen op desktops voor haar rekening.

Zonder ondersteuning wordt uw besturingssysteem echter niet bijgewerkt en gepatcht. En uw bedrijf kan hiermee haar kritieke informatie blootstellen aan risico. Uw organisatie ontvangt niet langer beveiligingsupdates die pc’s beschermen tegen schadelijke virussen, spyware en andere kwaadaardige software.

De meeste desktops draaien momenteel op Windows 7 (43,3 procent), en Windows 10 neemt bijna een kwart van de computer (24,3 procent) voor haar rekening. Voor diegenen die de overgang nog moeten maken: de klok tikt. Het is een goed idee om nu te gaan nadenken over het uitfaseren van Windows 7 of 8 ten gunste van Windows 10.

Klik hier om het informatieblad over de Windows-levenscyclus te bekijken voor belangrijke datums met betrekking tot de upgrade of andere wijzigingen in uw software.

 


 

Referenties:

Marktaandeel per besturingssysteem: https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels is als journalist gespecialiseerd in het bedrijfsleven en IT-leiderschap. Na een periode als redacteur bij CIO Connect en bij Computing schreef hij al voor verschillende organisaties, waaronder de Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing en Times Higher Education. Mark draagt ook bij aan CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform en CIOnNET. Hij heeft uitgebreide ervaring met hoe CIO's technologie gebruiken en toepassen in het bedrijfsleven.

Laatste Artikels:

 

Tags: PC lifecycle management, Software, Technology