Home » Technology » Converged Infrastructure » Wat is SDDC en hoe helpt het bedrijven?

Wat is SDDC en hoe helpt het bedrijven?

Tech Page One

Wat is SDDC en hoe helpt het bedrijven?

 

Traditioneel zien we hardware als niet meer dan dat, maar de huidige transformatie van digitale platforms dwingt ons om een paar basisprincipes van computing opnieuw onder de loep te nemen.

In het algemeen is hardware inderdaad nog steeds hardware, maar het verschil vandaag is dat sommige hardware is gevirtualiseerd en wordt ‘gedefinieerd’ door software-instructies. Als we ons idee van IT ‘abstract’ maken en virtualiseren in softwaregedefinieerde werelden, kunnen we machines, agents, netwerkcontroles, servers, storageblokken, applicaties en uiteindelijk volledige datacenters bouwen op basis van software-intelligentie.

Voor een formelere definitie van Software Defined DataCentre (SDDC) vatten we de definitie volgens TechTarget What Is als volgt samen: SDDC is netwerkvirtualisatie, storagevirtualisatie en servervirtualisatie.

“Netwerkvirtualisatie is een methode om beschikbare netwerkbronnen te combineren door beschikbare bandbreedte op te splitsen in meerdere kanalen. Storagevirtualisatie brengt fysieke storage uit meerdere netwerkstorageapparaten samen in wat één storageapparaat lijkt. Dit apparaat wordt beheerd vanuit een centrale console. Servervirtualisatie is het maskeren van serverbronnen (inclusief het aantal en de identiteit van individuele fysieke servers, processors en besturingssystemen) van servergebruikers,” zegt de definitie op bovenstaande link.

De grondgedachte achter SDDC

Wat is SDDC en hoe helpt het bedrijven?Dit is het juiste moment voor dit soort netwerkintelligentie, maar waarom eigenlijk? De reden is dat de technologie zelf zich heeft ontwikkeld naar een punt waarop dit type IT-strategie kan werken omdat grote leveranciers ondersteuning bieden voor de benodigde nieuwe benaderingen en open netwerkstandaarden.

Van cruciaal belang is dat deze technologieën een staat van verfijnde ontwikkeling hebben bereikt. Stresstests, penetratietests en betrouwbaarheidstests van het operationele ontwikkelingsniveau zijn uitgevoerd. Op breder niveau (en net zo belangrijk): de methodologieën achter de levering van SDDC-technologieën zijn ook getest op schaalbaarheid, wat in feite een belangrijk voordeel is voor bedrijven die de nieuwe benadering overnemen.

 

De grondgedachte voor bedrijven

Bedrijven die de softwaregedefinieerde wereld omarmen, kunnen hun bedrijfsactiviteiten uitvoeren via een technologiestack (dat wil zeggen een stack met softwareapplicaties, storage en netwerkintelligentie) die eenvoudiger kan worden afgestemd op de bedrijfsvereisten.

Dit is niet alleen in economisch opzicht een goed idee, maar er is ook sprake van duidelijke operationele voordelen.

Moderne webscalebedrijven laten de leveringscapaciteit van traditionele IT-afdelingen ver achter zich. Deze bedrijven profiteren van een breder overzicht over het netwerk en gebruiken softwaregedefinieerde bedieningselementen om te voldoen aan de snel veranderende vereisten van de line of business, wat een enorme vooruitgang betekent.

Als het softwaregedefinieerde datacenter eenmaal operationeel is, kan het bedrijven voorzien van technologische verbeteringen zoals multicloudvirtualisatiebeheer en configuratiebeheer.

Bedrijven die de stap nemen naar de softwaregedefinieerde wereld, kunnen een centralere beheercontrole verwachten voor hun IT-infrastructuur. Dat is tenslotte wat softwaregedefinieerd betekent: de mogelijkheid om bronnen te beheren via centrale beheerdashboards, met aanvullende intelligentie om provisioning, prestatieanalyses en capaciteitsplanning te sturen.

Softwaregedefinieerd is softwaregecontroleerd … en welke leidinggevende houdt er nu niet van controle?

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian is een technologiejournalist met meer dan twee decennia perservaring. Hij schrijft voornamelijk nieuwsanalyses rond de ontwikkeling van softwareapplicaties maar in de bredere mediawereld is hij ook een analist, technologie-evangelist en content consultant. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen tien jaar verdiept in open source, data-analyse en -intelligentie, cloud computing, mobiele apparaten en data management.

Laatste Artikels:

 

Tags: Converged Infrastructure, Technology