Home » Technology » Mobility » Windows 10 beheren zonder bestaande infrastructuur

Windows 10 beheren zonder bestaande infrastructuur

Tech Page One

I see where you're going...

 

Bij ieder nieuw besturingssysteem hoort een nieuwe reeks van beheerproblemen. Windows 10 is daar geen uitzondering op.

Waarschijnlijk beheert u Windows 10 met bestaande tools zoals System Center Configuration Manager (SSCM). Hiervoor hebt u SCCM 2012 SP1 of later nodig dat, nadat de client is geïnstalleerd, SCCM-beheervoorzieningen biedt. Een nieuw besturingssysteem in gebruik nemen vereist aangepaste scripts. Hoewel de volgende versie van SCCM, dat verschijnt in het vierde kwartaal van 2015, dit zal automatiseren waardoor beheerders kunnen bepalen hoe, wanneer en waar zij Windows 10 implementeren.

Merk op dat Windows 7 Enterprise en Windows 8.x Enterprise niet opgenomen zijn in de gratis upgrade-aanbieding van Microsoft voor Windows 10.

Windows 10: service in plaats van software

Windows 10 beheren zonder bestaande infrastructuurEen van de grootste verschillen tussen Windows 10 en de vorige versies is dat het een service is in plaats van alleenstaande software. Het wordt dus geupgrade en onderhouden in een continue reeks van updates. Als u heel wat desktops, laptops en tablets moet beheren, dan wilt u controle behouden over wanneer en hoe vaak die updates worden geïnstalleerd, om mogelijke incompatibiliteiten met hardware, drivers en applicaties te voorkomen. U wilt bijvoorbeeld de nieuwe functie uitschakelen om gedownloade stukken updatecode te delen met andere pc’s op het internet en dit BitTorrent-achtige updateproces te beperken tot de pc’s op het lokale netwerk.

Updates kunnen ook op andere manieren geconfigureerd worden. Microsoft biedt langetermijnservices voor bedrijfskritieke omgevingen, zoals ziekenhuizen, beurzen en luchtverkeersleidingskamers die alleen beveiligings- en kritieke updates leveren en andere veranderingen minimaliseren. De bedrijfstak is ontworpen om de last van desktopparkbeheer te verlagen waardoor ondernemingen zelf kunnen kiezen of ze updates willen ontvangen nadat hun kwaliteit en compatibiliteit met applicaties is geëvalueerd in de consumentenmarkt. Daarbij wordt profijt gehaald uit de validatie van miljoenen eindgebruikers. Net als consumentenconfiguraties kunnen automatische updates ook ingeschakeld worden.

Windows 10-beveiliging

Wat beveiliging betreft, is Windows Defender nu de standaard anti-malwaretool en definitie-updates kunnen voor het hele park gesynchroniseerd worden met behulp van SCCM. Wachtwoorden van clients zijn duidelijk het zwakke punt in de verdedigingslinie van ondernemingen. Daardoor wordt er in een aantal andere aanmeldprocessen voorzien, zoals pincodes (waarvoor de gebruiker aanwezig moet zijn) en biometrische gegevens (waaronder gezichts- en vingerafdrukherkenning).

Windows 10 blijft authenticatie via Active Directory aanbieden, maar met de toegevoegde mogelijkheid tot koppeling met de Azure-cloudservice van Microsoft en de Azure AD-accounts, waarmee gebruikers ook bedrijfsapplicaties en -resources kunnen openen die zich daar bevinden. Eenmalige aanmelding is een gebruiksvriendelijke manier om toegang te krijgen tot Office 365, Azure, Microsoft Store en het lokale besturingssysteem.

Verhoogde mobiliteit

Windows 10 omvat de functies voor beheer van mobiele apparaten van Windows 8.1, dat vooral BYOD-scenario’s bevordert, maar het voegt ook support toe voor bedrijfsapparaten, waaronder ondersteuning voor ondernemingsdatabescherming, meerdere gebruikers, VPN-configuratie en wismogelijkheden van apparaten. Het systeem werkt via een geïntegreerde beheercomponent die communiceert met de beheerserver om op updates te controleren en de laatste policy’s ingesteld door IT toe te passen.

Windows 10 biedt een mix van het vertrouwde en het nieuwe, evenals beheerfuncties die u controle geven over opkomende omgevingen zoals ondernemings-BYOD. Vanuit het standpunt van een eindgebruiker is er maar weinig opleiding nodig, en vanuit het standpunt van een IT-beheerder wordt het vlaggenschip van Microsoft op één lijn geplaatst met de moderne bedrijfsomgeving.

 

 

Manek Dubash

Manek Dubash

Manek Dubash is een analist en tech journalist met meer dan 30 jaar ervaring. Gericht op zakelijke technologie, observeert en beoordeelt hij zakelijke infrastructuur kwesties voor een reeks industrie- invloedrijke websites. Zijn werk is verschenen in landelijke dagbladen, alsook gespecialiseerde technologie tijdschriften en websites. Hij heeft ook publicaties gehad in belangrijke nieuws tijdschriften, waaronder PC Magazine, waar hij editor-in -chief was en hij heeft gewerkt met analyse en onderzoek bedrijven zoals Datamonitor en STL Partners.

Laatste Artikels:

 

Tags: Mobility, Technology