Home » Technology » Security » Zelfs auto’s en pacemakers zijn niet meer veilig voor hackers

Zelfs auto’s en pacemakers zijn niet meer veilig voor hackers

Tech Page One

Zelfs auto's en pacemakers zijn niet meer veilig voor hackers

 

Behalve dat het ‘leuke’ verhalen zijn, wijzen de databreaches en superhacks uit de VS ons vooral op het feit dat ons gedigitaliseerde leven een steeds groter cyber-risico aan het worden is. Welke autorijder weet immers of zijn auto een veilige software update heeft gehad? Geen consument weet ook hoe veilig veilig internetbankieren nu is. Om over de cyberinformatie van e-healthproducten nog maar te zwijgen.

“Ben jíj nou eigenlijk te hacken?” – vroeg ik een dierbare vakgenoot onlangs op de man af. Hij is namelijk chronisch ziek en werd nog niet zo lang geleden voorzien van een nieuwe pacemaker. Hij vertelde me het aparte verhaal over zijn nieuwe, ‘veilige’ pacemaker. Ik kon die zonnige ochtend met mijn veilige auto na de lange dagen van crisismanagement eindelijk even de stad uit, en reed het Groene Hart binnen. Op de radio landde het nieuws over de ‘Hacking Highway’, waar de Amerikaanse media al een dag of wat bol van stonden. Diezelfde dag zou het in verlegenheid gebrachte Chrysler bekendmaken dat 1,4 miljoen Jeeps worden teruggeroepen naar de garage vanwege een ‘veiligheidsissue’. Het was een bijzondere dag.

Hacking Highway

Na de berichten over Chrysler vond ik het bijzonder dat de fabrikant van mijn eigen auto weken na de Highway Hack nog steeds niet de moeite heeft genomen om me te melden hoe ‘secure’ de software-update in míjn auto uit hún fabriek nu eigenlijk is. Op de website wordt gewag gemaakt van ‘Intellisafe, de nieuwste betekenis van veiligheid, elke dag opnieuw’. En ik moet ze het nageven, een imposant overzicht van veiligheidsbevorderende toepassingen scrollt over mijn Mac. Maar toch krijgt de autofabrikant die voor miljoenen een topvoetballer inhuurt om de allercoolste en vast allerduurste commercial in tijden te maken, het niet voor elkaar om mij een nette klantbrief te sturen. Zlatan! Where were you when we needed you most!

Internet of Things

Zelfs auto's en pacemakers zijn niet meer veilig voor hackersOpvallend vind ik dat tijdens seminars en in blogs over e-health zo verrassend weinig betrouwbare informatie gegeven wordt over de digitale veiligheid van al die nieuwe ‘digital products & services’. In dat verband denk ik aan de baas van een healthcare-bedrijf die stelt dat e-healthcare gaat over “making nudges to people towards good behaviour”, met als doel kostenbesparingen in de gezondheidszorg te realiseren. Dat is een nobel streven, waar niemand tegen zal zijn. Maar marktleiderschap houdt echt veel meer in dan enkel zeggen dat het Internet of Things in de gezondheidszorg een markt is met een waarde van een biljoen dollar. Een biljoen, inderdaad ik las het goed.

Beveiligingrisico’s en e-health

Opmerkelijk in dit verband is ook de achtergrondstudie over e-health door de Raad voor de Volksgezondheid, die alweer uit 2002 dateert. Het is buitengewoon interessant om te zien dat het hoofdstuk veiligheid er met een schamele zes pagina’s uiterst bekaaid van af komt. Toen dus ook al. De opstellers van de studie concluderen dat encryptie voor e-health toepassingen ‘belangrijk’ is en dat ‘elektronische dossiers beter beveiligd kunnen worden dan papieren dossiers’. Joh! Het is dan ook niets te laat dat het Europese Enisa (European Agency for Network and Information Security) begin juli een gedegen onderzoek aankondigde naar de ICT-risico’s in e-health.

Ik weet het, ik weet het. Digitale technologie brengt ons veel moois en nog meer goeds. Denk aan betere medische apparaten, veiligere auto’s en sneller betalingsverkeer. Maar zeg nou zelf beste e-health leader, disruptive innovator of tech-bankier, wat zou uw vraag zijn op de snijtafel van de hartchirurg? Precies! En welk antwoord zou u dan het meest geruststellen?

 

 

Maryse Ducheine

Maryse Ducheine

Maryse Ducheine is van huis uit journalist, werkzaam als gastdocent aan de Cyber Security Academy en als directeur communicatie van de gemeente Den Haag. Eerder werkte ze bij KPN als hoofd externe communicatie, waar ze haar rijke ervaring met het managen van (cyber)issues en crisissituaties opdeed. Verder was ze woordvoerder van de Minister van Financiën en de Minister van Economische Zaken.

Laatste Artikels:

 

Tags: Security, Technology